Зрозуміло, що і у зворотньому напрямку. В Умані вони святкуватимуть Рош га-Шана.

За попередніми даними в Україну, до Умані, має прибути 11000 хасидів

Вони добираються залізницею до Вінниці та через Могилів-Подільський, автобусами, враховуючи, що літаки не літають в Україні.

Очевидно, щоб відвідати могилу свого цадика Нахмана, хасидів не лякає навіть війна. Як відомо, Україна та Ізраїль офіційно рекомендували хасидам утриматись від поіздки через війну. Але це мало спрацювало. Як правило, в час повномасштабної війни хасиди прилітають до сусідніх з Україною країн літаками. А звідти вже добираються залізницею чи автобусами.

Як відомо, у 2023 році єврейський Новий рік Рош га-Шана починається з вечора 15 вересня і триває до вечора 17 вересня.

В усіх хасидів є програма максимум паломництва та мінімум

Розширена програма – це відвідування в Хмельницькій області Меджибожа, де народився проповідник хасидизму цадик Нахман. Там похоронені його предки на старовинному єврейському кладовищі.

До речі, там ще є могили засновників інших течій, зокрема не менш популярної віри – кабали.

Далі хасиди відвідують Брацлав у Вінницькій області. Саме там цадик Нахман більшу половину свого життя проповідував. Бо це був тоді великий центр Брацловського воєводства. До якого входила Умань, Меджибіж.

Далі  хасиди прямують до Умані. Куди після Брацлава, передавши справи учневі Натану, цадик поїхав помирати.

Мінімум – це одразу до Умані. Але в час повномасштабної війни, не літаками.

На превеликий жаль, рашистськими ракетами вже другий рік як зруйнований Вінницький аеропорт, куди переважно прибували рейси з хасидами.

В Умань цадик переїхав уже «на спочинок». Бо, як переконують його послідовники, відчув свою смерть. У хасидизмі він є дуже популярним святим, після Бога. Цадик пообіцяв перед смертю витягти за пейси з пекла кожного грішника, який хоча б раз приїде на його могилу. Тому й їдуть. До речі, дуже помилкове твердження, що переважна більшість хасидів – з Ізраїля.

Та сама могила цадика Нахмана

Дуже сильні і впливові общини хасидів існують в США, Європі

І всі вони носять ось ті самі пейси, за які їх має витягнути їхній цадик.

Як відомо, в дні єврейського Нового року хасиди нічого не роблять… навіть туалетом не користуються. Такі правила…

Але уманчани закривають очі на все… бо гості щедро оплачують в найманих квартирах чи готелях такий дискомфорт.

З Нового року в іудеїв починаються десять днів молитов і каяття, іменовані "Дні трепету" або "Десять днів покаяння"

Закінчуються вони ще одним святом - Йом-Кіппур ("День спокути", "Судний день", "день Всепрощення").

Своїми молитвами іудеї намагаються підштовхнути Творця до правильного рішення, кому дарувати життя. Вірянин, по суті, віддає духовний звіт за всі свої слова, думки і вчинки за минулий рік, розмірковуючи, як виправити допущені помилки.

У цей час потрібно проаналізувати свої вчинки за весь попередній рік і як слід підготуватися до наступного. Розмірковуючи про майбутнє, цього дня просять миру, злагоди, здоров'я. Молитимуться вони в ці дні за мир і в Україні. Про це заявили їхні лідери.

Наступний новий рік у євреїв буде 2 жовтня.

Видно, що хасидів не злякали ні ракетні обстріли по Україні та Умані, ні війна.

І тут виникає резонне запитання - чи вони дійсно вважають, що на все воля Божа? І впевнені, що цьому навіть війна така страшна не завадить. Чи може отримали гарантії по таємних каналах від путіністів та їхнього вождя, що в дні святкування їх не обстріляють?

Тетяна Квасюк