Вистава-трагікомедія  “Народний Малахій”, якою 14 вересня стартував новий театральний сезон,  почалась прямо у фойе театру. Преподобна Агафія пригощала всіх бажаючих “кров’ю Христовою”, тобто, саморобним вином.

Після хвилини мовчання для вшанування пам’яті загиблих через збройну агресію рф  коротке слово взяв Іван Педорук, директор Вінницького муздрамтеатру ім. Садовського.

– Сьогодні Україна воює! Колектив театру, нашого храму мистецтва, долучається до волонтерської роботи. Ми безкоштовно запрошуємо на вистави військововлужбовців, ВПО, людей з інвалідністю. Таких у попередньому сезоні було 14 тис.  – із 35 тис. глядачів. Ми зіграли 6 благодійних вистав. Разом з БФ “Всеукраїнський Фонд допомоги” ми взяли участь у придбанні 35 автомобілів для фронту, 3-х безпілотників, систем Інтернет-скайпів тощо, – наголосив Іван Педорук. – Наші співробітники актор Руслан Гудзенко, актор балету Василь Зборовський і робітник сцени Володимир Костюк воюють на фронті, на жаль, Володимир пропав безвісти, його досі не можуть знайти.  Колектив готує харчові набори для бійців ЗСУ. Для колег із Чернігівського театру, який розбомбили 19 серпня, ми збирали будматеріали, кошти. І театр у Чернігові вже відновив роботу! Наш адміністративна група працює практично без вихідних. Все для Перемоги!

Іван Педорук повідомив, що перша вистава і , головне, освячення Вінницького театру відбулось 21 листопада 1910 року. Поки що триває наукова дискусія  – чи можна вважати цю дату днем народження нашого улюбленого театру?

Трагікомедія Миколи Куліша “Народний Малахій” – це ім’я означає Пророк, посланець Божий, – показала різницю між лозунгами революції і реальним життям. Недаремно вона була заборонена радянською владою! Малахій (народний артист України  Валерій Прус) сповідує нового бога, яким стала для нього революція. Він прагне покращити світ, перетворити людей на  ангелоподібних істот. Але Малахій божеволіє, бо не можна вести людство до щастя через утиски і жертви.

Ірина ЗОНОВА