– У минулорічному фестивалі OPERAFEST-TULCHYN-2017 взяли участь митці з Італії, Німеччини, Канади, США. Очікуємо, що в цьому році делегацій з-за кордону буде більше, – відзначила Тетяна Журунова, завсектором виставкової роботи обласного краєзнавчого музею. – Девіз фестивалю залишається незмінним: «Поїхали за враженнями!». Отже, в рамках проекту “Тульчин: події і долі” ми пропонуємо живописцям Вінниччини познайомити гостей Тульчина з красою подільського краю, з палацом графів Потоцьких, з цікавими особистостями та з іншими темами.

На цю пропозицію відгукнулись вінницькі художники Крістіна Жілінскайте, Леонтій Гринюк, Володимир Оврах, В’ячеслав Пастернак, Іван Горобчук, Ірина Шостак-Орлова, Ігор Ященко і художники з Тульчина Михайло Довгань та Григорій Зорик. Ця потужна творча група вже не вперше співпрацює з обласним краєзнавчим музеєм. Вони спільно готували експозиції “Вінницькі Мури”, “До 200-ліття Тараса Шевченка”, “Міста і містечки Вінниччини”.

– OPERAFEST-TULCHYN-2018 проходитиме 8-10 червня. Для виставки живописних полотен виділено дві гарні зали із дзеркалами у палаці Потоцьких – блакитну і золоту. Для польоту вашої творчої думки пропонуємо вам переглянути старі листівки про Тульчин, музей польської зброї, виразні фото тульчинських типажів, – звернулась до художників Катерина Висоцька, директор обласного краєзнавчого музею. – У березні організуємо поїздку для детального ознайомлення з місцем проведення фестивалю. До кінця травня ми маємо отримати ваші картини і скласти експозиційний план.

Нова ідея виникла у процесі обговорення майбутньої виставки, а саме – присвятити кілька художніх полотен театру у Тульчині під патронатом Жозефіни Потоцької, другої дружини Станіслава Щенсни-Потоцького.

Нагадаємо, Жозефіна Амалія Потоцька, уроджена Мнішек (1752-1798), була однією з найосвіченіших жінок своєї доби, художницею, письменницею. На небувалу висоту вона підняла Тульчинський палац. Король Станіслав-Август, який гостював у Щенсни-Потоцького, засмутився тим, що його королівський палац у Польщі не такий пишний.

Стіни резиденції Потоцьких прикрашали картини Рафаеля, Рембрандта, Тиціана, Рубенса, Ван-Дейка, фамільні герби й прапори, родові портрети. У величезній бібліотеці зберігались шедеври світової класики, багата колекція нумізматики, скульптур, сервізів.

Жозефіна Потоцька перебувала у масонській ложі «De la Вienfaisance», енергійно вела справи, дбала про майно. Твердою рукою керувала тульчинським маєтком, в тому числі і театром… Там ставились і драматичні твори, і опери. Грав чудовий оркестр, виступали італійські співаки із світовим ім’ям і талановиті місцеві селяни.

Показати цей аспект з життя резиденції Потоцьких у Тульчині під час OPERAFEST-TULCHYN-2018 було б дуже цікаво.