Хасид, що збив на смерть жінку в Немирові, перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом у вінницькій синагозі. Йому суд оголосив арешт на 60 діб.

Громадянину Ізраїлю одягли електронний браслет. Так за­кін­чилось його паломництво. До цадика Нахмана в Умань він не доїхав.

14 ве­ресня через Не­мирів на орендованому авто із Вінниці до Умані поспішали троє хасидів. Туди вони щороку їздять, щоб зустріти Новий рік на могилі одного із своїх найпопулярніших пророків. До цього прилітали на літаках, зокрема і до Вінницького аеропорту. А там – на марш­рутках до Умані і так само назад. Але через війну і закриття повітряного простору над Україною шляхи десятків тисяч прочан-хасидів були різними. Але шлях більшості пролягав через Хмельниччину та Вінниччину. Одні летіли до Кишинева і вже звідти їхали через Могилів-Подільський, що на Вінниччині, до Умані. Інші летіли до Польщі чи Румунії літаками, а далі потягами до Він­ниці. І вже тут орендували авто чи маршрутки.


Попри офіційну пересторогу уряду Ізраїлю та України хасиди таки їхали. І нічого їх не зупиняло та не лякало – ні вій­на, ні ракети... І навіть поширені чутки, що в Умані під час святкування готуються теракти. Саме тому туди і прибули на підмогу полі­цей­ські з Ізраїлю.

Був вечір. Авто рухалось через центральну вулицю Немирова з великою швидкістю. Дорогу на перехресті через пішохідний перехід переходила молода немирівчанка Аліна Силіна.

Далі – ось що повідомила поліція:

– У ДТП на Вінниччині загинула молода дівчина, яка переходила дорогу через пішохідний перехід. Аварія сталася 14 вересня в Немирові близько 21 години. За інформацією слід­ства, 24-річний водій автомобіля Skoda, взятого в оренду, громадянин іншої країни, допустив наїзд на дівчину, яка перетинала проїжджу частину дороги по нерегульованому пі­шохідному переходу. Внаслідок аварії потерпіла отримала травми, несумісні з життям.

Результат огляду керманича на приладі «Драгер» показав, що на момент вчинення ДТП чоловік був тверезим.

Аліна Силіна. Такою пам’ятатимуть Аліну Силіну близькі та рідні

– Там вже давно потрібно було поставити світлофор. Наш голова, місцева громада не раз ставили питання про це. Але ця дорога міжнародного значення. Тому таке рішення має приймати “Автодор”. Досі не прийняв, – обурюються неми­рівчани.

– Так, ця резонансна ДТП, на жаль, сталась у нашому місті. Як мені доповідав начальник місцевого від­ділення поліції, попереднє слід­ство показало, що водій навіть не гальмував. І їхав на великій швидкості в межах міста. ДТП сталась на людному перехресті, – коментує тра­гіч­ну по­дію голова Немирівської ТГ Віктор Качур.

– Удар був у голову загиблої таким, що смерть наступила миттєво.

Віктор Качур, голова Немирова, прокоментував “33-му” резонансну ДТП у місті

Щоб ви розуміли, тіло молодої жінки відкинуло від одного пішохідного переходу до іншого.

«Швидка», через відомі реорганізації, їхала дуже повільно.

Але шансів, кажуть медики, у дівчини після удару легковика не було.

Загибла – місцева жителька. Вона з багатодітної родини, скромних статків.

Починають ви­­сувати версії, що було погане освітлення. Ос­віт­лення було нор­мальним, стан­дартним, бо ж коли засвічуються ліх­тарі, то вклю­чається ре­ле, – додає голова.

24-річну Аліну Силіну вже поховали у рідному місті.

Водія затримали. Вже у суботу суд вирішив помістити громадянина Ізраїлю на цілодовий арешт до він­ницької синагоги. Про це клопотала місцева єврейська громада.

У цій синагозі у Вінниці перебуватиме під цілодобовим арештом хасид, який збив на смерть молоду маму Аліну Силіну у Немирові

Ось які пояснення дають хасиди:

– Їх було у автомобілі троє. Подолали величезний шлях поїздом. У Вінниці в оренду взяли автомобіль. Трапились затримки.

Хасиди поспішали. Бо ж о 21 год. вони лише проїжджали Немирів. А це вже було 14-те число.

Через три години наступав єврейський Новий рік. Бо в цьому році саме 15-го вересня настав 5784 рік за літочисленням іудеїв.

Та і через три години наступала комендантська година. Через війну.

Але одного із них ця “спішка” зробила вбивцею...

Як стало відомо, в Умані під час паломництва хасидів загинув будівельник. “Ще живого брата винесли за територію на дорогу мов собаку”, – ділиться брат.

Відео ДТП.