Коли, врешті-решт, буде побудований понтонний міст на острів Кемпа, який знесли після побудови фонтана “Рошен”? Яка доля чекає на міську комунальну баню по вул. Магістратській, 82? І, нарешті, коли буде пам’ятник Тарасу Шевченку, духовному батьку нації, у центрі міста? Адже Вінниця єдиний (!) обласний центр в Україні, де немає величного, гарного пам’ятника Кобзареві…

З цими трьома запитаннями до редакції «33-го каналу» звернулись громадські активісти Валерій Козяк і Валерій Степанюк.

— Ми хочемо зі сторінок газети нагадати владі міста, що за рішенням міськради №394 у 2004 році мав бути встановлений достойний пам’ят­ник Шевченку на Театральній площі. Але влада всіма способами викручувалась, щоб не виконати його. Погруддя поета  біля театру вкрали. А скульптура молодого Тараса з дітьми поблизу краєзнавчого музею — це просто композиція, — вважають громадські активісти. – Ми звертались у Київ, але всі переводять стрілки на міську владу. Наполягаємо, щоб влада Вінниці виконала власне рішення і встановила гідний пам’ятник Шевченку на Театральній площі.


Що стосується понтонного мосту, то за рішенням прокурора Клітченка у червні 2023-го відновлено досудове розслідування щодо демонтажу понтонного мосту на Кемпу, але воно, на нашу думку, не проводиться належним чином.

— Міська рада зацікавлена у створенні на острові Кемпа культурно-розважального об’єкта, — прокоментував Яків Маховський, директор департаменту архітектури та містобудування Він­ницької міськради. — Після закінчення воєнного стану передбачено створення пішохідного мосту і пристані на острові. Через значну вартість роботи планується виконати її за рахунок позабюджетного фінансування.

— Баня не працює півтора десятиліття, тому що потрібно зробити ка­пі­тальний ремонт. Та його ніхто не робить і не збирається робити. А наші звернення просто футболять, -  відзначив Валерій Козяк. — Департамент комунального майна нам повідомив, що міську баню включили до об’єкта інвестування, інвестор, мовляв, визначиться через конкурс. Тут ясно, як Божий день, що замість бані на вигідному місці біля парку постане комерційна нерухомість. Отак влада розпоряджається май­ном вінничан! Чому комерційну нерухомість у міс­ті зачасту зводять без проведення громадських слухань?

— Ми звернулись у газету «33-й канал», щоб вкотре нагадати можновладцям, що єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Владо, виконуй волю народу! Проводь громадські слухання, поверни вінничанам Кемпу, вшануй Кобзаря гідним пам’ятником у центрі Вінниці! — наголосив Валерій Степанюк.

Ось як вінничани коментують на сайті: «Та гроші ділять – їм часу нема ще вами займатись... Буде забудовано кожен вільний шматок землі у місті. І ще до завершення будівництва буде табличка «Оренда».

Ірина КАРМАЗІНА