Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський досяг значних результатів у питанні врегулювання спорів щодо експорту зернових з Польщею і Словаччиною, який вибухнув після невдалих переговорів прем’єр-міністра Шмигаля з урядовцями кількох сусідніх країн.

Зокрема зі своїм польським колегою Робертом Телусом він домовився виробити найближчим часом варіант взаємодії з питань експорту – і наступні переговори з цього приводу відбудуться вже у найближчі дні. Все тому, що Сольський зміг донести полякам пропозицію України щодо врегулювання кризи, та домовились знайти рішення, яке враховує інтереси обох країн.

Крім того, завдяки зусиллям голови Мінагрополітики Словаччина погодилася на створення системи ліцензування торгівлі зерном. Саме цей механізм зрештою дозволить зняти заборону на імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшника.

Микола Сольський проявив себе гідно і зміг добитися результатів на користь України навіть попри те, що постійно зазнавав опору від уряду.

Нагадаємо також, що прем’єр Денис Шмигаль виступив із публічними погрозами подати на Польщу позов до арбітражу Світової організації торгівлі.

Крім того, ЗМІ повідомляли, що головною причиною настання зернової кризи стали невдалі переговори під головуванням керівника українського уряду навесні.