Зокрема, ця норма буде стосуватися ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, а також громадян, які проживали або працювали у місцях, де відбулося радіаційне забруднення.

Зокрема, передбачено, що ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС зможуть піти на пенсію раніше на 5 або 10 років. Це залежатиме від того, скільки особа працювала на території Чорнобильської зони.

Нагадаємо, у 2023 році в Україні діє наступна система пенсійного віку: чоловіки можуть вийти на пенсійне забезпечення у 63 роки, а жінки у 60 років.

Однак, для деяких категорій населення передбачені пільги або достроковий вихід на пенсію.

Пільговий пенсійний вік мають:

Працівники, які працюють у важких, шкідливих або особливо шкідливих умовах праці.

Працівники, які мають трудовий стаж на підприємствах, розташованих на територіях, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Військовослужбовці.

Працівники органів внутрішніх справ, органів прокуратури, судів, державної пожежної охорони, державної фельд’єгерської служби України.

Працівники дипломатичної служби України.

Працівники органів та установ державної безпеки України.

Працівники інших органів, установ і організацій, визначених законами України.

Достроковий вихід на пенсію передбачено:

Жінки, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку.

Жінки, які мають страховий стаж не менше 20 років і працювали на шахтах.

Жінки, які мають страховий стаж не менше 20 років і працювали на підприємствах, розташованих на територіях, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Чоловіки, які мають страховий стаж не менше 35 років і працювали на шахтах.

Чоловіки, які мають страховий стаж не менше 35 років і працювали на підприємствах, розташованих на територіях, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Також, достроково на пенсію можуть вийти особи, які мають інвалідність II або І групи.

Варто зазначити, що розмір пенсії залежить не тільки від пенсійного віку, а й від тривалості страхового стажу та заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески.