Одними з перщих в Україні були створені дослідні станції на Вінниччині. Зокрема, в Іллінцях, Немирові, Могилеві-Подільському.

За цей час випробувано та рекомендовано для промисловового використання тисячі сортів вітчизняних та закордонних сільськогосподарських культур.

Наразі активно продовжує гарні традиції подільського  сортовипробовування Вінницька філія  Українського  інституту експертизи сортів рослин в селі Голубече колишнього Крижопільського району.

Мої агрономи

Його очолює вчений агроном і громадський діяч Оксана Мадонова-Пушкар. З нагоди Ювілею вона разом із своїми колегами організували справжнє свято, на якому віншували хліборобів області, гостей та працівників  і ветеранів філії.

Зустрічали запрошених українськими короваями на вишитих рушниках. Дарували щедрі подарунки ветеранам праці.

Слова вдячності , щирої поваги шани до людей праці висловили керівники місцевого самоврядування, бажали здоров’я, миру і достатку. Пісенне привітання прозвучало від  начальника відділу культури Крижопільської селищної ради Лесі Ошовської, яка організувала культурну частину програми.

На урочисте зібрання з нагоди відзначення 100 – річного ювілею Національної системи сортовипробування в Україні прийшли працівники філії, представники місцевого самоврядування – секретар Крижопільської селищної ради Ігор ВАСИЛИШИН, депутат Вінницької обласної ради Юрій ВАСИЛИШЕН, фермери , працівники культури, аматорський дитячий колектив, а також ветерани Вінницької філії.

-Це роботящі та щирі люди, завдячуючи праці яких, наша з вами філія перш за все існує, працює і досягає вагомих результатів у нелегкі часи нашого воєнного сьогодення, – зазначила у привітальному слові керівниця філії пані Оксана. – З прадавніх часів хліборобська праця була і залишається основною складовою розвитку нашої держави. Навіть сьогодні, за надскладних умов, робота аграріїв є найважливішою, оскільки від нашої праці залежить життя українців. Це дуже важка та відповідальна праця, яка не знає вихідних. Вона безперервна, як саме життя. Разом з тим ця праця красива та свята своєю головною місією — годувати людей.

Українці наділені землею, яка може забезпечити продуктами рослинництва значну частину людства на планеті. Споконвіків ми славилися кращими традиціями хліборобства. У теперішньому часі ми горді за новітні традиції – сформовано національні сортові рослинні ресурси, завдяки яким наші аграрії мають змогу збирати рекордні врожаї. Тому горда з того, що я та ввірений мені колектив є учасниками загальнодержавної важливої справи – розвитку та удосконалення аграрного сектору, а саме випробуванняня нових сортів.

Гарних результатів досягаємо завдяки самовідданій, натхненній праці всіх працівників нашого підрозділу, завдяки їх вмінню, фаховості, працелюбності.

Вітаю всіх присутніх з ювілейним святом 100 – річчя Національної системи сортовипробування в Україні. Бажаю мирних трудових буднів,  наснаги у праці, успішного втілення найкреативніших задумів, перемог на трудовому фронті і , звичайно, миру і перемоги нашій Україні! Слава працелюбному народу України, її захисникам, слава Україні!

Редакція газети “33-й Канал” приєднується до щирих побажань колективу з нагоди 100-літнього ювілею системи національного сортовипробовування. Миру і нових трудових звершень на благо України!