Познайомитися з провідними гравцями агропрому, дізнатися про останні тренди та побачити на власні очі, як працює сучасна сіль­ськогос­подар­ська техніка  — все це вдалося учасникам дводенного форуму – «Дня поля АГРО Вінниця». Наймасштабніша подія в агропромисловому комплексі регіону відбулася минулого тижня у Вінниці, 21-22 вересня.

Агровиставка стала унікаль­ною можли­віс­тю для ферме­рів підготува­тися до осінньо-польо­вих робіт, а заразом до­ся­г­ти висо­ких вироб­ничих та еко­но­мічних результатів. 

У заході взяли участь близько 150 українських виробників та дилерів сучасної сільськогосподарської техніки. Вони презентували сучасні самохідні обприскувачі, зернозбиральні комбайни, валкові косарки, трактори, культиватори, дрони-обприскувачі тощо.

Як зазначили організатори вінницького Дня поля, під час заходів для агровиробників діяли спеціальні комерційні пропозиції не лише на спецтехніку для обробки землі, а ще й на біопаливо та насіннєві матеріали. Словом, це був чудовий шанс для фермерів оновити свою технічну базу задля продуктивної роботи на землі. А це, своєю чергою, говорить і про забезпечення продовольством населення, необхідного під час війни.

Переконаний в тому, що агровиставка стала майданчиком, який дасть додатковий поштовх для реалізації тактичних та стратегічних планів аграрного бізнесу країни, і міський голова Вінниці Сергій Моргунов.

«Агропромисловий комплекс Вінниччини є одним з найпотужніших в Україні і тому необхідно розвивати цей потенціал. Це вже друга подібна виставка, яка відбулася у місті за останні кілька років. І викликала вона чималий інтерес як у місцевих, так і регіональних аграріїв. Зараз на такий захід виник запит – всі виклики, які стосуються агровиробників країни, спонукали організаторів влаштувати цю виставку. Всі можливі очікування вона перевершила, – сказав Сергій Моргунов. – Ми розуміємо, що аграріям необхідно спілкуватися, обмінюватися досвідом та різними практиками, а також думками щодо вирішення проблем, пов’язаних з повномасштабною агресією рф проти України: знищення аграрної інфраструктури, замінування полів та неможливість їх обробляти – це те, що їх турбує зараз найбільше».

Для фермерів та ви­робників агротехніки та інших сільсько­гос­по­дарських товарів ця виставка – додаткова можливість зав’язати партнерство, обмі­ня­ти­ся досвідом та ідеями, а також поділитися шляхами вирішення проблемних питань, – Моргунов. 

Один з учасників виставки, пан Михайло, зауважив, що в нинішніх умовах у всіх агровиробників суттєво змістилися пріоритети і в першу чергу вони працюють для того, щоб не залишити країну голодною. Такі заходи, за його словами, просто необхідні для нього та його колег і для того, щоб зав’язати нові знайомства з експертами цієї галузі.

«Це доцільний захід, він ефективний. Агровиставка згуртувала аграріїв, які захотіли прийти та побачити нове, зрозу­міти, що вони не самі, адже є агронапрямок, який працює. Тут представлено багато нових компаній, які з’явилися у період війни, всі вони волонтерять і намагаються розвивати нашу галузь», – сказав Михайло.

Об’єднання аграріїв у такому форматі стало збільшенням стійкості до кризових ситуацій, зазначив керівник агрокластеру «Агровін» Сергій Гуцол. Тут об’єднані фермери, дистриб’юторські компанії, які займаються насінням, добривами, засобами захисту рослин та іншими напрямками. На виставці вони теж презентували свою сферу діяльності, яка може задовольнити потреби аграріїв.

«За останні роки ковіду та війни це найемоційніший та найкорисніший аграрний захід, який проводиться у Вінницькій області. Перші, хто пішов захищати нашу Батьківщину, – це були люди з села та працівники аграрного сектору: механізатори, комбайнери та інші. Всі чекали на таку емоційну подію, яка дасть нові враження, живе спілкування з виробниками нових технологій та віру у майбутнє. Захід пройшов найкращим чином, з ким спілкувався – всі задоволені. Всі аграрії в один голос сказали, що рішення організувати цю виставку було правильним, адже попри війну ми маємо дбати про економічну безпеку та хліб в Україні», – сказав керівник агрокластеру «Агровін» Сергій Гуцол.

Меморандум і «Амбасадори Вінниці»

Знаковою подією під час агровиставки стало підписання меморандуму про співпрацю, який підписали Вінницький міський голова Сергій Моргунов з двома громадськими організаціями – «Вінницький Клуб Ділових Людей» та «Клуб ус­пішної молоді». Наразі обидві ГО реалізують проєкт «Амбасадори Вінниці», де можуть взяти участь експортоорієнтовані агровиробники.

Меморандум – це чер­­говий крок на шля­ху до розвитку агро­промислової галузі та можливість вийти на новий якісний рівень у контексті співпраці з зарубіжними інвес­то­ра­ми, – Сергій Моргунов. 

«Ми давно вже співпрацюємо з міською радою і відчуваємо, що є підтримка та можливості для співробітництва, до того ж ми співпрацюємо з міжнародними партнерами. Цей проєкт – Європейського Союзу, і реалізується він німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Ми виграли ґрантовий проєкт та підписали угоду про те, що проєкт «Амбасадори Вінниці» буде втілюватись спільно з міською радою. Перший блок навчання стартує наприкінці вересня, а бізнес-місія буде у листопаді. Запрошуємо представників харчової переробки до спільної роботи. Експортери відіграють зараз велику роль у наповненні бюджету валютою, і, сподіваємося, проєкт стане основою для тісної та продуктивної співпраці», – сказала президентка Business People Club Надія Лисецька.