Мешканці цього залізничного містечка звернулись із заявою до депутата Вінницької міської ради Вадима Кудіярова. У своєму листі вони скаржаться на численні порушення як у екологічній, так і в соціально-економічній сфері. Натомість власник кар’єру Віктор Берещук звинувачення відкидає. Очільник Гніванської ОТГ також на його боці і дивується — чому немісцеві депутати втрутились у ситуацію. Мовляв, це все політика. Що ж насправді відбувається з кар’єром — намагався розібратись наш журналіст.

– Справа в тому, що у грудні на моє ім’я надійшло колективне звернення від мешканців Гніванської ОТГ, яку від жовтня очолює Володимир Кулешов. У ньому люди скаржились на те, що місцевий кар’єр завдає екологічної та економічної загроз Гнівані. Ми із колегами-однодумцями, у свою чергу, подали запити до різних інстанцій, зокрема звернулись до управління Держпраці у Вінницькій області з проханням надати дані, скільки людей там офіційно працевлаштовані, – розповідає Голова Вінницької ГО «Батьківщина молода» Вадим Кудіяров. – У результаті отримали відповідь, що на ВАТ “Гніванський кар’єр” працює 43 особи, хоча підприємство саме дуже велике. Вже згодом у місцевих депутатів ми дізнались, що керівництво кар’єру сплачує дуже низьку відсоткову ставку за оренду землі — 2%. Для порівняння, у Вінниці середній підприємець сплачує близько 10%. Виходить якось дивно. Адже нам відомо, що ВАТ “Гніванський кар’єр” постачає свою продукцію у різні країни світу та інші міста. Тобто є конкурентоспроможним. А власник даного підприємства є дуже заможною людиною. Також є інформація, що на підприємстві чимало людей офіційно не працевлаштовані, тому не мають соціального пакету, ніхто не компенсує їм страхові ризики. Ми підрахували: якщо на кар’єрі і справді працює 500 осіб, то громада недотримує податкового доходу з фізичних осіб близько 8 мільйонів гривень. І приблизно 7,5 млн. грн. з оренди землі. Також дивує те, що кар’єр не має соціальних угод з місцевою ОТГ. Адже вантажівками з підприємства возять сировину та розбивають дороги місцевої громади. Натомість у місті відсутня спортивна та дитяча інфраструктура. На останній сесії Гніванської ОТГ, яка була 14 лютого, мені нарешті вдалось туди потрапити і донести всю вищевказану інформацію депутатам. Надалі я знову підніматиму це питання перед колегами. Хочеться одного — аби громада доотримувала свої кошти які вона зможе витратити на соціальний розвиток. От і все. Мене дивує зухвала поведінка голови Гніванської ОТГ, який відкрито лобіює інтереси багатого бізнесмена, прикриваючись якимись пустими гаслами.

У телефонній розмові з журналістом керівник ВАТ «Гніванський кар’єр» Віктор Берещук всі події на підприємстві прокоментував двома словами – “рейдерський захват”. Обіцяв особисто зустрітись, але потім слухавку не брав.

Тим часом погодився прокоментувати ситуацію голова новоствореної Гніванської ОТГ Володимир Кулешов.

– Тут більше політики, аніж конструктиву. Лише критика та давно відомі гасла. Якщо є такі борці за справедливість, то краще б допомогли відстояти Гніванський завод «Спецзалізобетон». Нехай повоюють з Укрзалізницею. Щодо кар’єру, то самі працівники обурені такою турботою з боку окремих депутатів Гніванської міської ради. На останній сесії ОТГ Вадим Кудіяров звинуватив нас у тому, що занижуємо ставки на землю. Наприклад, у нас є дозвіл приймати ставки від 3,1 до 12%. Ми бачимо, що підприємства наші ледве жевріють, і приймаємо мінімальну ставку, щоб вони якось жили. Аналогічна ситуація із підприємством «Спецзалізобетону», адже і в них важкий фінансовий стан. Підприємство ВАТ “Гніванський кар’єр” сплачує нам 1 млн 600 тисяч за використані 204 га землі. Скаржники хочуть, аби ми підняли їм ставки до 12%, і хай вони заплатять 12 мільйонів гривень. Вибачте, якщо ми це зробимо, підприємство завтра закриється, і ми залишимось взагалі без нічого. Це не гроші пропадають, а це наша співпраця йде з підприємствами, які знаходяться на межі виживання. В складній економічній ситуації і збути не має, і коштів на матеріали. Все ми це враховуємо і підтримуємо підприємства. Зараз ми нормально розвиваємось, ремонтуємо дороги, бюджетні установи, освітили місто та село, допомагаємо освіті, медицині. І повірте, вклад ВАТ “Гніванський кар’єр” тут теж є. Зокрема вони будують у Гнівані нові житлові багатоповерхівки і цим самим зменшують ціну на вторинні квартири, вкладають гроші у розвиток підприємництва. А завтра, якщо економічний стан поліпшиться і підприємство матиме більший прибуток, то, можливо, поставимо питання про підняття ставки за землю. Як можна зажимати підприємство, яке на сьогодні дає роботу майже 800 людям. Те, що є звинувачення, ніби оформлені 43 особи — неправда. Насправді на тій території зареєстровано кілька підприємств, все це у межах закону.

Готові вислухати інші точки зору.