Сьогодні немирівчани іменинники! Вітаємо! Перемоги!

Це місто було двічі столицею України!

Статус однієї дала султана – землячка Надія -Хатідже. Коли з малолітнім сином взяла під патронат Османської імперії Поділля, рятуючи від «воз’єднання» з Росією. Вдруге – за гетьманства Юрія Хмельницького.

Давайте я розповім деякі історичні родзинки, ви продовжите. Домовились?

Розпочну із реальної кумедної історії.

Я в Стамбулі. На весіллі племінниці.  Воно проходить ввечері на кораблі. Весілля мусульманське, без алкоголю. Бо тут шановані старійшини роду. Але це така «фішка» – для них. Бо невдовзі переконуюсь, що молодь, конспіруючись, в сумочках проносить алкоголь і випиває аж бігом) Але так, щоб вони не бачили.

Корабель пливе по Босфору, явище неймовірне. І я усамітнююсь у віддаленій частині корабля, щоб роздивитись усипальню Роксолани, палац Топкапе. Раптом з радісною посмішкою до мене прямує чоловік сестри нареченого. І оглядаючись, щоб не побачили діди, дістає з-під поли заховану пляшку горілки та похапцем  наливає стакан. Мені віднімає мову… розумієте чому)))) А він, не криючи радісних емоцій, добавляє «Пий, це ж Неміров»!

І це ж так круто!

Дійсно, завдяки цьому бренду спиртних напоїв місто стало відомим на весь світ.

Але ще у вісімнадцятому столітті вишиті немирівськими майстринями сукні, у відкритих тут майстернях, були еталоном моди Парижу. Тут черги стояли з європейських модниць… а ними ж і були наші панни! Тут ткали килими відомі на всю Європу.

В Немирівській ТГ знаходиться заповідник – Скіфське городище. Це було чи не найбільше поселення цього загадкового народу в Європі.

І саме тут протягом тисячоліть шукали ту легендарну гігантську скіфську чашу, виплавлену із стріл.

А ще тут вирувало життя за Трипілля. І на Поділлі була центральна частина поселень цього найзаможнішого народу Європи.

Він дав світу першу культуру. Ось тут, на цій землі народилась! Засівати землю в три поля, щоб четверте відпочивало, приручити тварин, щоб дім охороняли і людині в господарстві допомагали! В трипільців будинки були – 240 кв.м. І в два поверхи! А який глиняний посуд із орнаментами?!

Кріпак відомої княгині Щербатової з її допомогою став відомим істориком. І очолив Ермітаж в Санкт-Петербурзі.

Якраз він ініціював розкопки за імперії і скіфського та трипільського поселень.

Там знайшли неймовірні знахідки.  Але заповнили ними російські музеї. Зрозуміло, що без повернення…

Тут проходили шляхи Тадеуша Костюшка, який став маршалом і соратником Джорджа Вашингтона та зіграв неабияку роль в його перемозі у США.

Немирівщина була стратегічним місцем вирішальних рішень і битв нашої славної козачої старшини – Івана Богуна; Данила Нечая, Максима Кривоноса, синів Хмельницького.

Тут черпали наснагу видатні митці Європи.

І зараз, поїдьте в будь-яку країну світу і скажіть, що ви з Вінниці чи Хмельницького, Житомира… будуть махати головою – не знають! А ось коли скажете, що там Немирів, то буде бравісімо і ферштейн.

Саме тут відбувся з’їзд трьох імперій, які через недалекоглядність козачої старшини розпанахали незалежність України, яку так героїчно здобули.

Але і цей історичний факт нехай стане уроком! Більше такого не допустимо!

Зараз Немирів – одна із найзаможніших громад Вінниччини і України.

Не дивлячись на воєнні лихоліття – працює і допомагає фронту!

Найкращі вітання, немирівчани!

Жити довго і щасливо в незалежній Україні! І тоді весь світ проложить туристичні шляхи Немирівщиною! А тут все дихає історією.

Продовжуйте, друзі своїми розповідями про Немирівщину. Бо це дійсно унікальний край.

З повагою,
Тетяна Редько
та «33-й»