«Можливо хтось не уважно читав Томос (що, власне, дивно, бо він опублікований майже 5 років тому), але там вказано наступне:

”Однодумно визначаємо та проголошуємо, щоб УСЯ (виділено мною – ЄЗ) Православна Церква, що знаходиться в межах політично сформованої та цілковито незалежної держави України разом із Священними Митрополіями, Архієпископіями, Єпископіями, монастирями, парафіями та всіма в них церковними установами, котра знаходиться під покровом Засновника Єдиної, Святої, Соборної і Апостольської Церкви Боголюдини Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа, існувала віднині канонічно автокефальною, незалежною та самоврядованою, маючи Першого в церковних справах і визнаючи кожного канонічного її Предстоятеля, який носить титул «Блаженніший Митрополит Київський і всієї України».”

УСЯ Церква означає ПОВНОТУ – мирян, чернецтво, клір та єпископат.

Томос надавався не єпископам, не релігійному обʼєднанню, створеному за законодавством держави, а Церкві – повноті ВСІХ православних вірних в Україні.


Те, що частина з них не приймають і не визнають Томос - НІЯК не впливає на його чинність, дійсність та канонічне значення.

Наявність тих православних вірних, в сані і без, хто вважає себе приналежним до іншої юрисдикції, всупереч Томосу - їхнє порушення, канонічна аномалія.

Все це має практичний наслідок, окрім багатьох інших: для того, щоби бути прийнятим з юрисдикції МП до ПЦУ, не потрібно ніяких дозволів від МП, «відпускних грамот», тощо - бо канонічно клір і вірні в силу Томосу ВЖЕ знаходяться в юрисдикції ПЦУ, визнають вони це, чи не визнають.

Щодо єпископів РПЦ, то всі ті, хто відкинув Обʼєднавчий Собор, хто, бувши покликаним - не прийшов, є архієреями РПЦ, які ПРОЖИВАЮТЬ в Україні, але не мають НІЯКИХ канонічних повноважень щодо українських кліру і мирян.

З канонічної точки зору архієреї МП в Україні - те саме, що архієрей на спокої, тобто мають сан, але не мають адміністративних повноважень.

З цього є ще один практичний наслідок: ЖОДНІ «заборони»,«відлучення», тощо, оголошені єпископами Московського патріархату на клір і мирян в Україні - не мають ніякої сили. Так само, як вони не можуть «забороняти» чи «призначати» кліриків ПЦУ - вони не можуть «забороняти» й тих, хто формально ще не увійшов в юрисдикцію ПЦУ, але в силу Томосу ВСЕ ОДНО належить до неї. Такі «заборони» - просто папірці. Вони не породжують канонічних наслідків.

Уважно читайте Томос - і не будете плутатися.»