У минулих номерах газети ми висвітлювали скандальну позачергову сесію міської ради у Калинівці, яка відбулась 16 лютого.

Тоді більшість людей обурило те, що депутати та очільник міста запланували витратити 850 тисяч гривень на купівлю автомобіля Nissan X-TRAIL 1.6 2WD CVT, 2017 року випуску, та кавоварки за 17 тисяч. У результаті, з третього разу депутати проголосували за скасування рішення про закупівлю. Відповідно і торги не проводитимуться. Такий результат задовольнив більшість у сесійній залі, але це ще не остаточна перемога. Крім того, після закінчення сесії кілька депутатів написали до поліції заяви про те, що не було дотримано громадського порядку під час сесії. Мовляв, активісти тиснули та дозволяли собі неприпустимі висловлювання на їхню адресу.

Поки пристрасті у Калинівці не втихомирюються, ми вирішили поцікавитись, на яких службових машинах пересуваються голови інших міст та районів.

У Вінницькій міській раді пішли таким шляхом — більшість машин, які значаться як службові, орендують самі у себе. Так, наприклад, робить мер Вінниці Сергій Моргунов: пересувається на службовому позашляховику Mercedes-Benz ML. Відомо, що придбаний він на кошти родини очільника міста та наданий мерії у безкоштовну позичку. Утримання цього авто у 2015-2016 роках здійснювалось за рахунок позичкодавця. Скільки коштує той позашляховик — у мерії не повідомляють. Але на сайтах із продажу ціна стартує від 48 тисяч доларів за модель від 2015 року. Також у графі службових автівок вказаний і мікроавтобус Volkswagen. Секретар міської ради їздить також на німецькій іномарці — Mercedes-Benz GL. Така, згідно з інформацією, на авторинку, вартує від 52 тисяч доларів за модель 2014 року.

Також основними службовими автомобілями Вінницької міськради є Chevrolet Aveo 2007-2009 років випуску. Купували їх за 49 999-59 999 гривень. На таких їздять деякі заступники мера, департаменти охорони здоров’я, фінансів, правової політики та якості, кадрової політики. Натомість у департаменті засобів масової інформації та зв’язків з громадськістю мають авто української збірки — ЗАЗ Vida. Співробітники департаменту економіки та інвестицій і департаменту культури Вінницької міської ради їздять на недешевих машинах: Land Rover та Toyota Prado. Їхню вартість не повідомляють, але вказано, що це позичка.

А ось голови у віддалених районах Вінниччини мають в рази менші апетити. Так, зокрема селищний голова Погребища Анатолій Білик для виїздів користується службовим автомобілем ВАЗ-2107. Мер Бершаді Михайло Кольченко пересувається на «Волзі», якій вже 16 років. Також на «Волзі» їздить голова Вороновицької ОТГ Олександр Ковінько. Свого часу машина була на балансі Комарівської сільради, але після об’єднання її передали до Вороновиці. Авто капітально відремонтували та переобладнали на газ задля економії. У 2017 році Оратівська селищна рада придбала службову машину GEELY Emgrand. Їй 5 років. На авто витратили близько 170 тисяч гривень. Вона економна, адже їздить на газу. До цього селищний голова Ігор Барський своїм коштом пересувався на власній автівці. Мер Ладижина, за даними наших читачів, їздить на іномарці «Ауді», яку також орендує у одного із членів своєї родини. Мер Жмеринки Анатолій Кушнір – на особистій Subaru.

Цікаво, що нещодавно у Немирові був навіть скандал через те, що хотіли придбати службове авто за 1,1 млн. Марку не повідомляли. Тоді через шквал критики питання переглянуть. Тендер поки не оголошували.

У Немирові голова ОТГ  Віктор Качур про службовий автопарк розповів таке:

– Я вже 12 років їжджу на своєму автомобілі, за власний кошти його заправляю. На балансі міськради є ЛАДА “сімка” і купувати нову машину ніхто не збирається, – це нісенітниця.

Вікторія Снігур