Вінницький міський голова Сергій Моргунов побував у закладі, щоб перевірити результати реконструкції та поспілкуватися з медичним персоналом та пацієнтами — як цивільними, так і військовими, які зараз потребують медичної допомоги через поранення.

Екстрене реагування, інклюзія та функціонал

Реконструкція терапевтичного від­ділення була сконцентрована на тому, щоб створити комфортні умови для перебування па­цієнтів на стаціонарному лікуванні. Відтак кожна палата тепер обладнана окремим санвузлом — унітазами та душовими кабінами, електричними функціональними ліжками, системою клімат-контролю, яка регулює температуру в приміщенні, а також індивідуальним освітленням та мережею Wi-Fi. Крім того, подбали навіть про екстрене реагування медперсоналу, якщо раптом щось трапилося, пацієнти можуть натиснути на кнопку виклику – і до них одразу підійдуть, щоб надати допомогу. Тут також є окремі палати, облаштовані спеціально під потреби людей з інвалідністю, де їх можуть супроводжувати близькі люди.

Як зазначив міський голова Вінниці Сергій Моргунов, трансформація закладів охорони здоров’я почалася паралельно з пандемією ковіду, коли всі лікарні були задіяні у боротьбі з вірусом. Повномасштабна війна показала, наскільки це питання актуальне, адже пацієнтів з тих пір не поменшало…

«Ми продовжуємо оновлення лікарень громади та підсилюємо спроможну мережу закладів охорони здоров’я, формування якої відбувається у рамках інфраструктурного етапу медичної реформи», — Моргунов.

«Перші та достатньо серйозні виклики були пов’язані з ковідом. І ми тоді зрозуміли, що саме на вторинному рівні медичної допомоги ми маємо покращити умови лікування та перебування людей. А з початком повномасштабного вторгнення ворога це питання стало ще актуальнішим. Оскільки наші лікарні приймають пацієнтів з пораненнями, ми маємо створювати максимально комфортні умови для їх перебування. Це достатньо довгий та затратний процес, адже потрібно робити модер­нізацію закладів, які будувались сорок, а то й п’ятдесят ро­ків тому. Але ми цим займаємось, і у нас є приклади, як-от лі­карня швидкої медичної допомоги, міська клінічна лікарня №3 та ось це терапевтичне відділення», — зазначив Сергій Моргунов.

Реконструкцію цього від­ділення зробили з нуля, і проєктанти враховували всі деталі для комфортного перебування.

«Проєкт розроблявся не один місяць, під час розробки були враховані всі сьогоднішні вимоги чинного санітарного законодавства та державно-будівельних норм і, відповідно, були створені всі умови для людей з інвалідністю», — сказав директор ВМКЛ №1 Костянтин Ліваковський.

Як у серіалі «Доктор Хаус»

Наразі тут лікуються як цивільні люди, так і військові з ускладненими захворюваннями. Хлопцям дуже приємно, що рідне місто продовжує розвиватися і покращує умови для мешканців попри війну.

«Все класно, майже як вдома», — отак коротко, але змістовно прокоментував перебування у від­діленні один з учасників бойових дій.

«Умови дуже гарні. Почуваюся в цій палаті героєм серіалу «Доктор Хаус», — жартує пенсіонер, який лікується зараз на стаціонарі в одній з оновлених палат. — Побільше б таких відділень для наших людей і для наших воїнів».

Реконструкцію приміщення вдалося зробити за кошти лікарні. З міського бюджету допомогли у придбанні частини обладнання та меблів, а також розробці проєктно-кошторисної документації, зауважив міський голова Сергій Моргунов.

Після ремонту одночасно тут можуть перебувати 26 пацієнтів з різними ускладненнями.

Директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш додав, що розвиток та вдосконалення галузі охорони здоров’я у Він­ницькій міській територіальній громаді продовжуватимуться й надалі. Адже один з пріоритетів міста — це можливість громадян отримувати якісну та своєчасну медичну допомогу.

«За дорученням міського голови у цьому оновленому відділенні були створені максимально комфортні умови для пацієнтів. Також під час реконструкції важливо було відійти від «совєтських» шаблонів, коли в одній палаті перебувало по шість та більше осіб. Тому стаціонар зараз має 11 сучасних палат, які розраховані на одного, двох та трьох пацієнтів», — зазначає Олександр Шиш.