Він пообіцяв закрити кримінальне провадження.

За інформацією Офісу генерального прокурора, затриманий вимагав та одержав двома траншами від представника суб’єкта господарської діяльності неправомірну вигоду 30 тисяч доларів за закриття кримінального провадження.

В повідомленні сказано, що 3 жовтня 2023 року його було затримано під час одержання 15 тисяч доларів. Першу частину хабара йому було передано на попередній зустрічі.

“Окрім того, працівник прокуратури, висунув вимогу передати йому ще 15 000 дол США за закриття іншого кримінального провадження”, – повідомляє офіс генпрокурора

Правоохоронці провели обшуки за місцем проживання та роботи затриманого. Йому готується повідомлення про підозру за частиною 4 статті 368 “Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою” Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі до 12 років.

Наразі Служба безпеки України повідомляє, що прокурору Фастівської окружної прокуратури Київської області, який вимагав 45 тис. доларів, щоб “закрити” справу проти фігуранта, на підставі зібраних доказів повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище).

“Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу ˗ тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна”, – зазначається у повідомленні СБУ.

Як уточнюється, посадовець вимагав 30 тис. американських доларів з місцевого підприємця – фігуранта розслідування щодо підроблення документів, печаток і штампів. За таку суму прокурор обіцяв закрити відповідне кримінальне провадження, в якому він був процесуальним керівником.

Правоохоронці задокументували факт одержання посадовцем прокуратури першої частини неправомірної вигоди і затримали його “на гарячому” під час передачі 15 тис. дол. США – другої частини хабаря.

Крім того, у ході оперативних дій співробітники СБУ зафіксували, що прокурор вимагав передати йому ще 15 тис. дол. США, щоб закрити друге провадження, де фігурує підприємець.