3 тисячі доларів хабара вимагали прокурор, поліцейський та двоє посередників. На Валентина їх затримали, відсторонили від посад на 2 місяці та «посадили» під заставу в 140 960 тис гривень …

Ця кримінальна справа сколихнула південь Вінниччини – Могилів-Подільський та Ямпілький район ще в середині лютого. Бо тут правоохоронці викрили і затримали тут цілу групу хабарників із «силового» блоку ! Тоді в офіційному повідомленні прокуратури Вінницької області було зазначено:

– За результатами професійної й оперативної роботи службових осіб прокуратури Вінницької області та управління СБУ у Вінницькій області, у рамках розслідування кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, впродовж 12-13 лютого, в порядку ст. 208 КПК України, затримано на місці події першого заступника керівника однієї із місцевих прокуратур Вінницької області, начальника одного із відділень поліції ГУ НП у Вінницькій області та двох посередників, які вимагали та отримали неправомірну вигоду в сумі 3 тис доларів США, за непритягнення особи до кримінальної відповідальності.

І вже протягом доби після затримання одного із районних прокурорів в рамках кримінального провадження були проведені першочергові слідчі (розшукові) та процесуальні дії…

Та був затриманий начальник поліції сусіднього району за підозрою в можливі співучасті в скоєнні цього кримінального правопорушення і йому було обрано відповідний запобіжний захід. Пізніше стало відомо, що мова йде про керівника поліції Ямпільщини і нині на його підтримку буцімто збираються потрібні «голоси», «свідчення» та ресурси так би мовити для «вирішення питання»…? – Справді за добу після затримання прокурора було затримано начальника Ямпільского відділення Національної поліції… Але ніяких коштів чи інших компрометуючих речей, які б свідчили про причетність цієї особи до вже відомого провадження, не було вилучено чи задокументовано, – прокоментував затримання керівника поліцейських Ямпільщини начальник ГУНП Віннницької області генерал Юрій Педос. – Можу лише сказати, що його підозрюють у співучасті в справі про хабар… Але до рішення суду я не можу коментувати винен-не винен і роль кожного фігуранта в цій справі.

– А версія про збір коштів по всьому району для «викупу» чи «вирішення питання» по цій особі вам відома?

– Я вам гарантую, що ніякого «вирішення питання» по цьому поліцейському не буде…

Нагадаємо, що слідчими слідчого відділу УСБУ у Вінницькій області за процесуального керівництва прокурорів прокуратури Вінницької області минулого тижня, 12-13 лютого 2018 року, у рамках розслідування кримінального провадження, в порядку ст. 208 КПК України, затримано начальника одного із відділень поліції ГУ НП у Вінницькій області, першого заступника керівника однієї із місцевих прокуратур Вінницької області та двох посередників, які вимагали та отримали неправомірну вигоду в сумі 3 тис доларів США, за непритягнення особи до кримінальної відповідальності, а саме за прийняття рішення про закриття кримінального провадження, розслідуваного одним із відділень поліції ГУ НП у Вінницькій області, стосовно цієї особи.

У подальшому, всім фігурантам даного кримінального провадження 13-14 лютого 2017 року оголошено та вручено повідомлення про підозру у вчиненні корупційного кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

За результатами розгляду клопотань про обрання запобіжних заходів слідчими суддями Вінницького міського суду 15-16 лютого 2017 року підозрюваним правоохоронцям обрано запобіжні заходи, у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів з можливістю внесення застави у сумі 140 960 тис грн, а двом посередникам – запобіжні заходи, у вигляді домашнього арешту.

Крім того, на підставі ухвал слідчих суддів Вінницького міського суду, Вінницької області від 16.02.2018 начальника одного із відділень поліції ГУ НП у Вінницькій області та першого заступника керівника однієї із місцевих прокуратур Вінницької області відсторонено від посад строком на два місяці.

Зазначена подія викликала широкий резонанс у суспільстві та засобах масової інформації, а тому стан досудового розслідування перебуває на постійному контролі керівництва прокуратури Вінницької області.