Ніяк не можу зрозуміти до кого звертаються наші топчиновники, коли закликають боротися з корупцією?

Якщо до народу, то він і не проти. Але наше хабарницько-кумівське самоуправління влаштоване таким чином, що в процесі боротьби з корупцією, народ залишається в дурнях. А корупціонери продовжують працювати на своїх посадах. В кращому випадку відбувшись мізерними штрафами, які вони швидко “відбивають” своїми наступними корупційними схемами.

Внесена до реєстру корупціонерів голова Городкіської громади в Тульчинському районі Олена Іванівна Рєзнік з самого початку свого головування вдалась до нестандартних методів управління, які не раз збурювали громаду. Спочатку вона незаконно виділила своєму чоловікові та синові по десять гектарів комунальної землі. В той час, коли для АТОшників її не вистачило. Власне, саме цей факт і привів головиху до чорного списку і штрафу в пару тисяч гривень.

Прокуратура визнала рішення про землю родакам незаконним, а суди двох інстанцій підтвердили це рішення. Але пані Рєзнік продовжує “нести тяжкий хрест” голови. І прочісує кожну бюджетну копійку на свою кишеню, – як стверджують люди в громаді.

Олена Іванівна влаштувала ціле шоу із городківськими дитсадками. Один з них “Берізка” знаходиться в пристосованому старому приміщенні, але ним керує дуже наближена до районного начальства людина. Інший – типова сучасна дитяча установа “Буратіно”, в якій просторі ігрові кімнати, спальні, кухня. Словом такий, як у Вінниці. Але в його керівниці немає “криші” і крутити бюджетними коштами на утримання садка стає важче.

В результаті драматичних дій за участі нардепів, депутатів облради та місцевих активістів всерівно пріоритет віддали старому дитсадку. А “Буратіно”, ніби спочатку мали передати переселенцям, а потім ніби передумали. Набридливим батькам малечі пообіцяли, що він залишиться дитсадком, якщо вони своїми силами та своїм коштом заготують на зиму дрова для опалення.

Голові люди знову повірили, бо ж гріх такий садочок пристосовувати під щось інше. Майже 30 батьків толокою пішли на заготівлю лісу. Вишукували сухостій по ярах в окрузі. Зі своїх меж вирізали дерева. 5 машин дров привезли до “Буратіно” своїми коштами та зусиллями. І коли вже дрова були на складі садочка, Олена Іванівна передумала і забрала надію у окрилених перспективою батьків.

Доля “Буратіно визначена остаточно: він стає адміністративною установою із готовими дровами на всю зиму. В спеціалізованому приміщенні для дошкільнят в Городківці відтепер розмістяться комунальні служби. Можливо дещо доведеться “перепланувати” за бюджетні гроші. Вже зараз знищується все в середині та кудись діваються дитячі меблі, й вирізаються дерева у дворі.

Прикро, звісно. Але родзинка – попереду. Обурені і обмануті батьки, які склали акт, що дрова заготовлені ними, вирішили їх передати нашим захисникам на фронт, бо всерівно в місцевому бюджеті є стаття витрат на опалення комунальних установ. І в такий спосіб дармові дрова голова проведе, як куплені, і знову “нагріє” цими дровами громаду.

Прийшли батьки до “Буратіно” по своє, а голова до них викликала поліцію. Кричить, що вони злодії, хочуть забрати комунальне майно, бо дрова вже на балансі комунальників. Люди показують документи, фотографії дров’яної толоки, а Олена Іванівна гне свою лінію. Нині батьки дітей з “Буратіно” розсилають скарги у відповідні інстанції, мовляв пані голова, занесена до списку корупціонерів через свої методи управління хоче привласнити 5 машин людських дров, які обманом змусила їх заготовити.

Від імені громади до редакції звернулися ексголова батьківського комітету садочка Н. Запроваднюк, голова та члени комісії О.Задвірна, Н. Горишніна, Л.Головльова, Л.Суліган, О. Плахотнюк, які писали тодішній керівниці садочка розписку, що дрова заготовлені благодійно. Вони показали цілу фотосесію толоки по заготівлі дров для своїх дітей. Ми це все оприлюднюємо і запитуємо у поліцейських: “Скільки вам “відкатує” пані голова за своє персональне обслуговування?”

Цими днями мережу облетіла звістка, що при Вінницькій ОВА створюється нова антикорупційна структура, в яку увійдуть керівники усіх силових структур. Якщо вона знову створюється для “вирішення проблем глобальної корупції в світовому масштабі”, як це уже було після Майдану, то це одне. І, навряд чи така практика зможе запобігти системі тотальної корупції в Україні та на Вінниччині, через яку від нас уже відмовляється навіть найприхильніші західні партнери, то це зовсім інше.

Бо наша тотальна корупція починається на рівні голови громади та старости і тягнеться до самого верху в Києві з наростаючими апетитами. Сьогодні робити вигляд боротьби з корупцією вже не вийде. А тим більше, невиразно говорити “про прозорість” топчиновникам в ситуації, коли сама ОВА стає заручником корупційних дій. Це теж уже не сприймається суспільством.

У народу є одне слушне запитання: “Чому людина при владі, внесена до списку КОРУПЦІОНЕРІВ, продовжує займати свою посаду?” Закиди на недосконале законодавство також в час війни не проходять. Закони у нас пишуть ті ж учасники корупційних схем, як уже не один раз показало життя. Є проста мужицька логіка і бажання справедливості: украв – відповідай, і щоб духу твого при владі не було, бо знову крастимеш.

В цивілізованій Європі, куди ми так прагнемо, і за що кладуть тисячами життя наші захисники навіть натяк на зловживання чиновника достатня причина для його звільнення. А чому у нас можна займати владну посаду, маючи доведений корупційний шлейф? Бо так треба системі, яка на цьому збагачується?

Український народ хоче боротися з корупцією, звертається до вас, допоможіть “Стальним кулаком” йому, а не корупціонерам.

Анатолій Жучинський