Вона відома своїм неповторним ароматом пряністю, і цінніша за золото. Мова йде про шафран.

Про це повідомляється на сайті IFLScience.

Шафран роблять з фіолетових квіток шафранового крокусу, ціна коливається від 2000 до 10 000 доларів за фунт (453 г).

Основна причина, чому спеція дорога – її збирати важко. Рослину збирають з трьох маленьких коричневих тичинок у центрі кожної квітки, роблять це вручну.

Це означає, щоб отримати один фунт шафрану, треба зібрати 75 тисяч квітів. Потім тичинки перетворюють на більш звичну форму – висушеного шафрану, зібране розкладають на підносах і повільно сушать над жаром. Це дуже трудомісткий процес, у якому не можна поспішати. Але попри всі труднощі в приготуванні – зусилля того варті.

Адже попри м’який аромат, шафран має дуже інтенсивний смак. У смаку міститься глибокий пікантний підтекст. Шафран є чудовим натуральним консервантом. Приготовлені з ним страви можуть довго зберігатися без холодильника.

Також спеція має лікувальні властивості. У народній медицині шафран використовують уже багато століть, він входить до сотень рецептів лікарських засобів.

Шафран повинен зберігатися у герметичному контейнері в прохолодному темному місці та зберігає свою свіжість протягом шести місяців. Щоб продовжити термін зберігання якомога довше, рекомендується зберігати його у світлонепроникному контейнері, наприклад, жерстяній або скляній банці.

Шафран містить вражаючий набір рослинних сполук, які діють як антиоксиданти, молекули, які захищають клітини від вільних радикалів і окисного стресу.