Здавалося б співачка займалась спортом. На здоров’я не жалілась.

10 жовтня співачці мало виповнитися 76 років.

В одному з інтерв’ю Ніна Матвієнко зізнавалася, що відчуває сильний стрес через війну та плаче, коли переглядає відео з українськими захисниками, які їй немов ріднесенькі.

Як відомо, Ніна Матвієнко народилася у 1947 році. У її батьків було 11 дітей, вона була п’ятою в родині.

Ніна ділилась з прихильниками як малою втікала на цвинтар, щоби наспіватися, як відчувала, що належить до княжої родини та як працювала кранівницею.

Величезною втіхою для народної артистки були її онучки, Уляна та Ніночка. Коло молодшої, названої на її честь, бабуся ніби сама ставала юніша.

Ніна Митрофанівна залишалася в Україні під час війни. лише ненадовго виїжджала до Німеччини у травні 2022 року.

Найвідоміші пісні у виконанні Ніни Матвієнко: “Чарівна скрипка”, “Пісня про матір”, “Сміються, плачуть солов’ї”, “Колискова”, “Мальви”, “Мила/Вій, “Квітка-душа”, “Що то за предиво”, “На городі явори”.

Донька Тоня повідомила, що мама померла раптово.

Перед війною Ніна Матвієнко, як виявилось востаннє побувала у Вінниці і взяла участь у благодійному концерті

«Колискова для майбутнього». Захід проводився, щоб підтримати дітей-сиріт. Тут Народна артистка заспівала із дитячим хором з Вінниці колискову.

А на закінчення «Квітка душа». Тисячі глядачів оваціями зустрічали і проводжали легенду України.

І ось вона вже відлітає у Вічність! Світи нам зіркою, неповторна, самобутня і великого серця Людино!

Ніна Матвієнко – людина-епоха, українська співачка та акторка

Народна артистка Української РСР, лауреатка Державної премії ім. Шевченка, Герой України. Член Спілки кінематографістів України.

У репертуарі співачки багато народних пісень, серед них обрядові, ліричні, гумористичні, пісні-балади, українські пісні XVII—XVIII сторіччя. Зіграла в телевиставах («Маруся Чурай», «Катерина Білокур», «Розлилися води на чотири броди»), художніх фільмах («Солом’яні дзвони», «Пропала грамота»). Співачка озвучила ряд науково-популярних, хронікально-документальних кінофільмів, кілька теле- і радіопрограм. 1984 року брала участь у створенні українського мультфільму «Колискова».

У 1978 році за великий внесок у розвиток українського мистецтва Ніна Матвієнко отримала звання заслуженої, в 1985-му – народної артистки України. У 2006 році тодішній президент Віктор Ющенко нагородив співачку званням Героя України.

На фото: Ніна Матвієнко – останній концерт у Вінниці.