Комар – тримач «воровського общака». Ашот – підсанкційний  «вор у законі». «Сходка» призначила його казначеєм «воровського общака».

Хто вони такі, ці затримані, у злочинному світі — далі.

Ось що повідомили правоохоронці:

«Кримінальний «авторитет» Костянтин Комаров на прізвисько Комар разом із групою рекетирів тримав у страху всю Вінниччину. Бандити створювали штучні конфлікти, а потім вимагали гроші за «мирне» вирішення спорів. У разі відмови платити — погрожували насильством, вбивством членів сім’ї, а також знищенням усьо­го майна.

СБУ затримала рекетирів «на гарячому» під час передачі чергової «данини» у розмірі $10 тис. Разом із Комаром взяли також активного учасника банди — Романа Інякіна, відомого як Рома Вінницький. Окрім того, до рук СБУ потрапив і «злодій в законі» Ашот Бурлака, який перебуває під санкціями РНБО України та якого за вчинення тяжких злочинів роками шукала поліція.

Рома Вінницький

Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна, повідомляє пресслужба СБУ.

Хто такий Комар і де до цього засвітилось його угруповання?

Костянтин Комаров 12 років сидів у тюрмі за вбивство. Це сталось у кафе «Тонус» у Гнівані.

Коли вийшов — створив ОЗУ. «Смотрящим» за Вінниччиною його, нібито, поставив вор в законі Лера Сумський, він же Сірий або Іванич. Цей злодій в законі є одним із найавторитетніших у злочинному світі і відомий тим, що дотримується «понять».

До цього угруповання Комара засвітилось у гучних розбірках із стріляниною та «стінка на стінку» банд у Броварах. Там, хто пригадує, була справжня війна за «кришування» маршруток. Бандити намагались домовитись на «сходці» у Києві. Але їм це не вдалось. Далі з’ясовували, хто сильніший, у Броварах.. Ну просто, як у американських бойовиках.

Угруповання «Потапи» протистояло Іллюхіним. Їм на підмогу, як повідомляли тоді правоохоронці, приїхали члени ОЗУ із Він­ниччини Чорного, відоме як «Хуторяни», та Комара. З Києва – Журавля. Піс­ля гучної перестрілки начебто перемогли «Потапи».

І саме тоді у Броварах засвітилось чимало дуже цікавих вінничан. Свого часу ми писали про це. Там навіть був зять священника Московського патріархату із Луки-Мелешківської. Цікаво, що і деяких інших членів ОЗУ, які засвітились, люди впізнали як «хлопців на спорті», які приїздили автобусами начебто як «глибокі віруючі» «кошмарити» села та вірян, що хотіли вийти із російської церкви та перейти до ПЦУ.

Але на цьому зв’язок церкви, бандитів та політики не переривається. Він прослідковується і на зв’язках з цими угрупованнями партійних лідерів Опозиційного блоку та Опозиційної платформи «За життя». Хто не знав, що «хуторянин» Чорний був не просто депутатом, а керівником фракції Опозиційного блоку в обласній раді?!

Кажуть, вибори у Вінницьку обласну раду цього скликання від ОПЗЖ, як тепер розуміємо, «освоював» російські гроші, кинуті Медведчукові, курував нардеп І.Кисіль. А його брат Сергій є відомим кримінальним «авторитетом». І пов’язаний із Комаром та іншими згаданими бандитами.

Зокрема через скандал із начебто 400000 у.о., які знайшли при обшуку під час розс­лі­дування іншої гучної справи — тоді обшукали більше 42 «авторитетів та ворів у законі» злочинного світу. Ці кошти, знайдені у скриньці банку, правоохоронці вважали «воровським общаком». Але Сергій Кисіль невдовзі прийшов із заявою і наполіг, що це його особисті кошти… Як бачите, детектив ще той. Бо бандитський світ в Україні існував і продовжує існувати.


Свого часу на запитання: «А де вінницькі бандити? Як вони себе ведуть під час повномасштабного вторгнення, чи помічені у співпраці з ворогом?» – керівник Вінницької обласної поліції Іван Іщенко від­повів «33-му», що вони кудись просто зникли. Схоже, знову з’явились і активізувались…

Як переконують оперативники, «королем злочинного світу» України є «вор в законі» Нєдєля, тобто А. Нєдзельський. Його ще називають Львівським. І саме Комар є довіреною особою Нєдєлі. Під час вже згаданої «відсидки» у Шепетівській колонії, що на Хмельниччині, Комар був «смотрящим» цієї зони.

Саме там, за версією оперативників, він здружився з іншим «авторитетом» — Віталієм Благодіром, він же Білий (ну майже як «Бандитський Петербург»). А того «сходка» королів злочинного світу призначила «смотрящим» за Києвом.

Таким же рішенням «ворів у законі» Комар разом із Білим мали опікуватись «воровським общаком» злочинного світу території, яку «курують». За версією правоохоронців, Комар є тримачем цього «общака».

— Брат нардепа донедавна від ОПЗЖ Ігоря Кисіля Сергій Кисіль, який заявив, що це його кошти і вони не мають ніякого стосунку до воровських збережень, у кри­мінальному світі відомий як Сергій Вінницький. І саме він був у трійці претендентів серед кримінальних «авторитетів» на звання «вора в законі». І був конкурентом у здобутті такого статусу із тим самим Нєдєлею.

Але «сходка воров у законі» надала перевагу Нєдзельському,— діляться оперативники. До речі, як стверджують правоохоронці, остання така «сходка» проходила в Туреччині, де, начебто, перебуває зараз Нєдєля.

Прочитавши це, стає ще більш цікаво, як банду, яка 10 років тероризувала Вінниччину, вдалось затримати лише тепер. Чому не раніше? Наші інформатори кажуть, що члени цих ОЗУ мали покровителів і своїх людей серед депутатів, представників влади та правоохоронців. Як бачите, навіть «святі отці» їх наймали.

«Бандити діяли з особливою жорстокістю і поступово поширювали свій злочинний вплив на території регіону», — йдеться у повідомленні.

Задокументовано, як лідер банди Комар та його поплічники вимагали з місцевого підприємця 20 тисяч доларів США та погрожували вбивством, якщо він не сплатить гроші. Співробітники СБУ затримали зловмисників «на гарячому» під час передачі першої частини «данини» у розмірі 10 тисяч американських доларів, — зазначили у пресслужбі.

Як з’явився в оточенні Комара підсанкційний Ашот, за одними даними «вор у законі», іншими – «кримінальний авторитет», адже РНБО постановило депортувати його разом із іншими лідерами злочинного світу за межі України?

Тим більше, що він, ймовірно, є казначеєм бандитського общака. А це, знаєте, дуже відповідально і треба мати неабияку довіру у «блатному світі».

На це запитання нам не відповіли. Очевидно, що проникнути за певними зв’язками і підробленим паспортом (а угруповання Нєдєлі, до якого близький Комар, займалось і такими послугами) через кордон з Молдовою було можливо. Дуже вигідний маршрут для всякого роду блатоти та агентури. Адже від Вінниці 100 км до кордону. А для південних районів — якісь десятки. Зробив свою справу, відсидівся і вперед «по Європах»…

Але конкретним затриманим не вийде. Їм світить 12 років тюрми.

Андрій ВЛАСЕНКО