Найкорумпованішими назвав екснардеп Ігор Мосійчук суди в Україні.

Як приклад, зробив розслідування і оприлюднив його у соцмережах з приводу статків та діяльності під час війни колишнього голови окружного  Адміністративного суду Вінниччини Олександра Вільчинського.

Як стверджує екснардеп:

– Суддя Олександр Віль­чинський 22 лютого, за два дні до війни,  вибув у відрядження за кордон.  Довго не повертався, склавши повноваження голови. Надав перевагу пляжам та кухні, морю та відпочинку на власній віллі у Іспанії.  Так, у судді є така вілла в королівстві Іспанія. Після перелому у війні український слуга Феміди повернувся до України. І доки українське суспільство збиратиме кошти на дрони та транспорт для ЗСУ, родина судді здійснить фінансові оборудки, рівні статкам олігархів, – так оцінює події Мосійчук.

Ігор Мосійчук

І додає:

– Тут і земельні ділянки в різних регіонах України. Дружина Наталя та матір в період серпня по вересень 2022 року придбали майно та оформили земельні ділянки у заповідній зоні Дністра. Там йде інтенсивне будівництво заміського комплексу для відпочинку… Кому війна, а кому мати рідна. Немає сумніву, що досвід зведення комплексу «Двір Ліпінський», 1935 кв.м, на землях, одержаних за аналогічним, некорупційним механізмом, сприятиме сім’ї Вільчинських у розбудові структури в інтересах нашого воюючого суспільства, яке рано чи пізно поцікавиться джерелами походження вельмишановних статків.

До цього дружина та донька судді стали власниками землі та будови в елітному Козині (там живе Порошенко). Майно оцінюють у 2 млн дол.

Ще Мосійчук наводить факти придбання родиною  елітного авто БМВ дружини – оцінюється приблизно у 120 тис. дол. Доньки – 90000 дол., ще одне БМВ – 50000 дол.

Ігор Мосійчук підсумовує: «хтось воює, хтось лаве заробляє, бізнес розбудовує…», лише за цей період придбане майно відповідає олігархічним запитам.


Екснардеп переконує, що скоро пересічним вінницьким суддею займеться НАЗК.

Від редакції. Ми звернулись до органів врядування у судовій системі за роз’ясненнями з приводу такої резонансної заяви.

Ось що нам повідомили:

- Згідно з чинним законодавством, суддя є автономною одиницею у судочинній системі України. Оцінку його діям може дати лише Вища рада правосуддя.

А оцінка дається за виявленими порушеннями, а не словами.

Тому екснардепу, іншим особам, які поставили під сумнів статки певної особи, потрібно звернутись до НАЗК, щоб там зробили перевірку доходів і витрат родини О. Віль­чинського. Декларації ж  вже відкриті.

Як повідомив екснардеп Ігор Мосійчук, він таке звернення вже зробив. Після перевірки ми  оприлюднимо результати.

Як відомо, із початку жовтня  в Україні стартувала програма з виявлення корупціонерів. Кожен громадянин може зробити заяву, якщо він знає про чиїсь корупційні діяння.

Якщо факти підтвердяться, особа отримає 10  відсотків від вилучених коштів. Але не більше 13 млн.

Так що повідомляйте і виявляйте. Бо народ України, схоже, тримає два фронти – один із окупантом. Інший – із тиловими «щурами».

Андрій Власенко