У Форумі взяли участь народні депутати Укра­їни, голови та представники громад Вінницької, Черкаської та Київської областей, найбільші інвестори та відомі експерти з економіки.

Голова Вінницької ОВА Сергій Борзов у вітальному слові до гостей наголосив на основних показниках розвитку регіону під час війни:

– За 9 місяців цього року в області реалізовано 27 інвестиційних проєктів загальною вартістю майже 1,2 млрд грн. Створено майже 970 нових робочих місць, працює до 370 релокованих підприємств, — повідомив Сергій Борзов і подякував партнерам за підтримку регіону.

Голова Вінницької ОВА Сергій Борзов привітав учасників заходу

Третій Президент України Віктор Ющенко, який приїхав у Вінницю, щоб долучитися до Форуму, провів глибокий історичний аналіз сьогоднішньої війни в Україні крізь призму столітніх протистоянь з москвою.

– Наша нація заслуговує найкращих компліментів, коли ми говоримо про визвольну війну, яку століттями веде Україна. А у нинішній війні такого типу перемагає не АК-47 навіть не С-300. Перемагає дух, – під­креслив Віктор Ющенко.

Оскільки Вінниччина — аграрний регіон, то Ющенко не оминув і теми аграрно-промислового комплексу. Він зауважив, що Україна входить до топ-5 постачальників зерна серед країн світу.

– Зерновий ринок світу неорганізований, хаотичний. Різні сезони, різні ринки працюють по зерну в різних півріччях. Ми дійшли до виробництва 106 млн тонн зерна, хоча прийняли країну, де було 24 мільйони. Якщо немає інфраструктури, то країна не буде успішною на ринку. Вона втратить на логістиці, у неї не буде організації цього ринку. І та ціна, яка панує на світовому ринку, для українського фермера буде просто недоступною. Сільське господарство – один з потенціалів, якщо ми правильно зробимо покрокову концепцію, — заявив у Вінниці третій президент України.

Битви виграє армія, а війну — сильна економіка

Народний депутат Микола Кучер акцентував увагу на мілітарній економіці України.

– Безумовно, зараз складний період для України, на фронті важкі бої. Але спільне бачення і спільне бажання Європи і України — перемога у війні та якнайшвидший початок процесу відновлення. Тому наші всі зусилля, як фізичні так і економічні, маємо спрямовувати на зміцнення оборонного сектору. Війна в Україні змусила європейські країни збільшити інвестиції в оборонні технології. Цим шляхом має йти і вітчизняна економіка. Наша спільна задача – держави, бізнесу і всього суспільства – працювати злагоджено та ефективно для наближення довгоочікуваного переможного миру! — закликав до співпраці бізнесу і влади Микола Кучер.

«Не заколисувати себе очікуванням великої Перемоги»

– застеріг голова ГО «Ми — Вінничани» Валерій Коровій.

– Якщо ми вийдемо на центральну вулицю Вінниці, може скластися враження, що війни немає. Магазини працюють, великий потік машин, люди прогулюються. Така картинка може заколисувати. Але насправді економічна ситуація в країні виглядає дуже непросто. В середньому ми щомісячно отримуємо 4 мільярди доларів фінансової допомоги, за рахунок якої здійснюємо видатки державного бюджету: не тільки 2/3 на оборону, а і дотації Пенсійному фонду, де і освітянська субвенція, дотація місцевим бюджетам, пільги, субсидії, медичні видатки. Загалом видатки держбюджету в поточному році передбачені на рівні 3,5 трильйона гривень. При номінальному ВВП, який прогнозується 5,5 трильйона гривень. То виникає питання, а за рахунок чого ми живемо. І це той випадок, коли нам потрібно подякувати нашим партнерам — державам, які в цей час дають нам можливість збалансувати ситуацію. Але рано чи пізно може настати «Час Х», коли фінансова підтримка наших партнерів вже не буде реалізовуватися. Тоді нам доведеться бути готовими до великих викликів. У будь-якому випадку, потрібні рішення на державному, регіональному, субрегіональному рівнях, — висловив свою експертну думку доктор економічних наук, голова ГО «Ми – Вінничани» Валерій Коровій.

ПДФО — у державу чи в громади?

Народна депутатка Лариса Білозір разом з представниками громад обговорила поточні бюджеті виклики, пов’язанні з податком на доходи фізичних осіб.

– Тема внесення урядом законопроєкту № 10037, яким пропонуються зміни до Бюджетного кодексу, гостро сприймається на місцях. Дані новації спрямовані на те, щоб забрати у громад військовий податок на доходи фізичних осіб в державний бюджет. Мій принцип — побудова зрозумілої і простої схеми вза­ємодії уряду та громад, щоб не допустити провалу місцевих бюджетів. Бо це під­тримка соціальної інфраструктури, шкіл, садків, облаштування укриттів, підтримка родин військових і ветеранів. Нині 97% доходу держави йде на оборону. І це правильно. Тому важливо знайти баланс між фронтом та тилом. Адже непростий час потребує від усіх нас виважених та обґрунтованих рі­шень, — на­го­лошує на грун­товному діа­лозі з громадами Лариса Біло­зір.

Про чіткі пріоритети місцевих видатків заявив і голова Він­ницького міського осередку ГО «Ми — Вінничани» Сергій Кудлаєнко.

– Волонтери та громадськість піднімають питання, чому видатки з ПДФО військових витрачаються на благоустрій, нову плитку, а волонтери, військові та їхні родини мають збирати кошти на потреби фронту? Ця дискусія в умовах війни повинна бути достатньо жорсткою, тому що економічна складова, особливо в громадах, які мають великі кошти, повинна бути направлена виключно на Збройні сили України, — вважає Сергій Кудлаєнко.

Як вистояти у великій війні маленьким громадам? Де брати фінансування на соціальні послуги, на школи і медицину?

З ініціативою підтримки громад виступили представники бізнесу, які готові запропонувати інвестиційні проєкти.

Про успішні кейси спів­праці з громадами розповів СЕО компанії Voltage Group Віталій Ніколаєнко.

А директорка БФ «МХП – Громаді», депутатка Черкаської обласної ради Тетяна Волочай поділилась досвідом про розвиток партнерства в Липовецькій, Ладижинській та Боб­рівській (Черкаська область) громадах. Там за грантові кошти були реалізовані численні проєкти по благоустрою, розвитку спорту та для навчальних закладів.

– Абсолютно переконаний, що важливим фактором наближення Перемоги України повинна стати консолідація громад. Сьогодні кожен учасник місцевого самоврядування повинен займати виключно державницьку позицію і генерувати лише такі сценарії, які наближають нашу перемогу, – сказав під час форуму співорганізатор форуму Микола Філонов.

Учасники Форуму мали можливість не лише поділитися досвідом, але й запланували нові спільні зустрічі та проєкти.

Бо наша сила — в єдності!

Людмила ПОЛІЩУК