Нову багатоповерхівку, яку у Вінниці звели в межах Програми «Муніципальне житло», вже потрохи заселяють нові мешканці. Першим 20 новоселам передав ключі від квартир міський голова Сергій Моргунов. Це були родини наших військових та переселенців, які виявили бажання залишитися у нашій громаді.

«Запускаючи будівництво в 2022 році, ми дали стимул працювати будівельній галузі, яка на той час призупинила свою діяльність. Це вже другий будинок, який ми зводимо під час повномасштабної війни. Тож до будівництва приступили з урахуванням всіх заходів безпеки, на­дійності та сучасних підходів, які стосуються енергозбереження та інклюзії. Будинок електрифікований, має підземний паркінг, який може слугувати укриттям, а також оснащений необхідними засобами для людей з інвалідністю по зору», — сказав міський голова Сергій Моргунов.

Реалізація цьо­го житлового проєкту передбачає покращення житлових умов для вінничан. Серед активних учасників у попередні роки тут були представники бюджетної сфери — медики, освітяни, працівники культури та спорту, а також молоді сім’ї та люди з інвалідністю. Оптимальне співвідношення ціни та якості на первинному ринку житла — це вигідно для людей, тож муніципалітет розширив перелік учасників у Програмі. І вже з 2022 року стати новоселами у муніципальній забудові мають можливість працюючі або самозайняті внутрішньо переміщені особи, а також учасники бойових дій у російсько-українській війні. Саме для цих двох категорій у будинку виділили най­більшу кількість квартир.

Багатоповерхівку звели за монолітно-каркасною технологією, враховуючи виклики та нові тенденції сучасного світу. Будівельники облаштували тут підземний паркінг, який не просто розвантажить прибудинкову територію від автомобілів, а й буде слугувати укриттям у разі повітряної тривоги. Ключовою особливістю є те, що будинок повністю електрифікований та енергоощадний.

«Важливим аспектом є інклюзія та доступність для людей з інвалідністю. Зовні будинку будівельники постелили тактильну плитку, а всередині облаштували спеціальні вказівники зі шрифтом Брайля — на поручнях та поруч з ліфтами. У дворі також облаштували дитячий та спортивний майданчики, а ще — озеленили територію. Поруч з будинком на­віть встановили зарядну станцію для електромобілів», — розповідає заступник міського голови Андрій Очеретний.

Тут житиме наша сім’я…

Ключі від омріяної квартири у чис­лі перших отримала дружина українського військового Надія Заріцька. Поки чоловік на фронті, вона самостійно виховує трирічну дитину і дуже радіє, що нарешті зможе спланувати, як обставити власну оселю. До цього залучатиме і чоловіка — тільки переступивши поріг квартири, жінка одразу почала знімати на відео планування, щоб на­діслати своєму коханому.

«Ми молода сім’я і учасники в пільговій категорії «Учасники бойових дій». Дуже радіємо, що потрапили в Програму, і вдячні міській раді за те, що у місті діє такий проєкт. Мій чоловік військовий, з 2014 року він на фронті. Ми маємо маленьку дитину, а отже — потребу у власному житлі. Взяти участь у програмі було спільним рішенням, ми до цього довго йшли. Ми взагалі довго слідкували за цією Програмою і побачили якість збудованих будинків, тому дуже вдячні команді та міській раді за доступне житло. Тепер тут житиме наша сім’я», — розпо­віла Надія Заріцька.

Ще однією учасницею Програми «Муніципальне житло ВМТГ» стала переселенка з Харкова Віталіна Ющенко. Жінка розповіла, що перш ніж опинитися у Вінниці, пройшла всі кола пекла. Але тепер щиро радіє, що стала власницею житла у новобудові та ще й в улюбленому ра­йоні — Вишеньці.

«Десь побачила ін­формацію про Програму «Муніципальне житло» і задумалася, чи не взяти участь. Спер­шу ми вагалися, бо все життя прожили у Харкові, але все ж вирішили спробувати. Нам пощастило, бо тепер житимемо в нашому улюбленому районі — на Вишеньці. Тут поруч є дуже красивий Вишенський парк, який нам з самого початку полюбився. В новобудові житимемо на 8 поверсі, і мені одразу сподобалося планування квартири. Років 13 тому у Харкові ми теж заселялися у новобудову, але там все виглядало інакше і нам довелося багато вкласти в ремонт. Тут, я бачу, буде все по-іншому, і я дуже цьому радію», — зазначила Віталіна Ющенко.