Суд заборонив розглядати скаргу про плагіат в її дисертації, повідомив колишній професор Сумського державного університету Олег Смірнов з посиланням на ухвалу суду від 5 жовтня

За його словами, комітет з питань етики мав розглянути плагіат в дисертації ректорки до 9 вересня, однак продовжив термін розгляду до 9 жовтня.

5 жовтня суд ухвалив рішення про “визнання дій щодо перевірки дисертації протиправними”.

Очільник Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) Андрій Бутенко розповів, що Тетяна Кагановська подала позов до суду про те, що нацагентство, на її думку, не має права перевіряти її роботу на плагіат.

“Також ректорка подала позов, який забороняє вчиняти будь-які дії до розгляду справи по суті. Тобто поки перший позов про повноваження нацагентства не буде розглянуто, йому забороняється вчинятися будь-які дії.

У нас подібних кейсів вже три”, – сказав очільник НАЗЯВО.


Подібне рішення раніше суд виніс за позовом в.о. ректорки Вінницького медуніверситету Вікторії Петрушенко. Відомо, що готуються й інші позови.

За словами координаторки антиплагіатної ініціативи "Дисергейт" Світлани Вовк, відповідні ухвали суду – це "серйозний прецедент створення умов безкарності для злодіїв від науки".

"Якщо НАЗЯВО не знайде правового механізму розблокування цієї ситуації, то всі викриті плагіатори спробують втекти від відповідальності таким чином", – зазначила вона.

Тим часом майже сто керівників українських вишів, чиї наукові праці потрапили в поле зору НАЗЯВО, вже подали, чи готуються подати подібні позови до суду.

Дехто з них стверджує, що насправді йдеться не про якість наукових робіт, а про політичне переслідування, або нездорову конкуренцію, інструментом якої стало НАЗЯВО.