Воїн, якого побили, зараз на фронті

Відбулось чергове судове засідання у справі сутички, яка сталася між колишнім військовослужбовцем і священнослужителем під час богослужіння у Свято-Покровському кафедральному соборі другого квітня цього року.

Сам потерпілий на судове засідання не з’явився. Причина – наразі Ананьєв служить у лавах ЗСУ, зазначив його захисник Дмитро Зеленюк.

Під час судового засідання прокурор подав клопотання про продовження запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання обвинуваченому Ігорю Слободяну.

Захисник обвинуваченого Роман Косюк виступив проти цього клопотання.

Суд підтримав клопотання прокурора та ухвалив продовжити Ігорю Слободяну запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання до 30 листопада. Наступне судове засідання перенесли на 2 листопада. Тоді планують заслухати ще свідків по справі.

Ця справа набула широкого резонансу. Факт побиття військового священником став причиною масового протесту хмельничан та в інших областях України. Але, на жаль, священники МП під час проповідей спеціально перекручували факти конфліку перед парафіянами.


Ось що написала нам читачка Ніна Кондратюк: «Я зайшла в храм біля Будинку офіцерів, що у Вінниці. І там священник Валерій, під час проповіді, розповідав, що це все було сплановано, що це постановка, і навпаки, цей чоловік бив священника... Ну як можна так все перекручувати? Я почала ділитись з подругою, яка також ходить до іншого храму — і там слово в слово вже подібне казав інший священник МП. То в мене виникла підозра, що їм інструкції такі надійшли, що казати. Але правду в мішку не сховаєш — тому і я, і подруга перестали ходити в храми МП».

Нагадуємо, що 2 квітня у соцмережах з'явилось відео, в описі до якого було зазначено, що у Хмельницькому священники УПЦ(МП) у церкві побили військового. У поліції за фактом подій, зафіксованих на відео, відкрили кримінальне провадження. А патрульна поліція на місці події склала протокол про адміністративне правопорушення.

Згодом колишній військовий Артур Ананьєв написав заяву до поліції з приводу побиття у Хмельницькому соборі. Поліція відкрила провадження та оголосила іподиякону Ігорю Слободяну підозру в завданні Ананьєву легких тілесних ушкоджень, що є кримінальним проступком згідно з чинним законодавством. Проводяться слідчі дії.

Поки колишній військовий Артур Ананьєв перебував на стаціонарному лікуванні у Хмельницькій міській лікарні, куди його поклали після сутички 2 квітня із закритою черепно-мозковою травмою та забоєм головного мозку, поліція оголосила Ігоря Слободяна у розшук.

20 квітня Хмельницький міськрайонний суд обрав запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання помічнику священника Свято-Покровського кафедрального собору Ігорю Слободяну. У судове засідання Ігор Слободян, якого поліція оголошувала у розшук, прийшов сам.

Слідчий та прокурор вимагали взяти підозрюваного у нанесенні легких тілесних ушкоджень колишньому військовому Артуру Ананьєву під варту. Захист наполягав на тому, що боєць перешкоджав здійсненню релігійного обряду і Ігор Слободян, розцінивши дії Ананьєва як правопорушення, намагався його зупинити.

7 червня під час судового засідання у Хмельницькому міськрайонному суді захисник потерпілого Артура Ананьєва заявив цивільний позов до Ігоря Слободяна на суму 237 тисяч гривень. Суд прийняв його до розгляду.

Соломія Мальва