У російсько-українській війні саме цей “натовський” калібр затребуваний найбільше.

Ізраїльська артилерія також спирається саме на боєприпаси 155 мм калібру. Але поки що в активній фазі протистояння на Близькому Сході вона задіяна мінімально.

“Поки що ми бачимо, що ізраїльтяни роблять ставку на те, щоб запускати знайомі Україні авіабомби JDAM по Сектору Ґази”, — зазначає Киричевський.

Киричевський також запевняє, що війна в Ізраїлі не повинна уповільнити передачу Україні винищувачів F-16, які є основними літаками ВПС Ізраїлю, оскільки в Європі та США їх багато.

Але може виникнути проблема комплектуючих до них.

“Коли йтиметься про затяжний конфлікт, то одразу виникне питання ремонту та відновлення літаків. За всіх заяв про високотехнологічний ВПК, ізраїльтяни не вміють самі робити літаки”, — додає він.

Експерт також звертає увагу на можливий дефіцит в Ізраїлі амуніції для 300 тисяч резервістів. Тут також може знадобитися допомога союзників.


"Справді, номенклатура озброєнь, які США надають Україні та які можуть відправити Ізраїлю, перетинається, але у "вузькому діапазоні", — говорить колишній посол України у США Валерій Чалий.

За його інформацією, ізраїльсько-палестинська війна може вплинути на терміни формування американських пакетів військової допомоги для Києва.

"Вплив швидше буде за часом. Значного впливу на обсяги підтримки у більш тривалій перспективі не прогнозую, але короткостроково, очевидно, він буде.

Це пов'язано з процесом ухвалення рішень та виділення певної номенклатури озброєнь", — додає дипломат.

Однак відбудеться це не так швидко, оскільки роботу Палати представників США досі заблоковано після звільнення спікера Кевіна Маккарті.