Це потрібно для того, щоб держава мала реальну картину наявних наразі в країні резервів. Про це в ефірі телемарафону сказав начальник служби зв’язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо.

13 жовтня заступниця міністра оборони Наталія Калмикова заявила: “Потрібне розуміння, що країну доведеться захищати кожному з нас, а тому краще прийти до ТЦК СП самому, знайти підрозділ, у якому хочеш служити, це найкращий шлях”.

Фітьо пояснив, що вона сказала про це в контексті необхідності унормувати питання обліку.

Однак цю заяву почали активно тиражувати в соцмережах, спекулюючи на темі нібито невідворотної для кожного мобілізації. Представника ЗСУ попросили внести ясність з цього питання.

Фітьо нагадав, що наразі мобілізації в Україні підлягають чоловіки від 18 до 60 років, які можуть за станом здоров’я проходити службу. Він наголосив, що обов’язок захищати свою країну прописаний в Конституції.


"І для того, щоб бути готовим виконувати свій обов'язок, необхідно з'явитись в свої ТЦК СП та оновити свої облікові дані. Тобто, якщо є якесь право на відстрочку - надати це право. Щоб ресурси, які зараз є в ТЦК СП, використовувати правильно", - пояснив він.

"Якщо людина є по базі у реєстрі є як військовозобов'язана і здорова, а вона має хворобу, але нічого не повідомила про це ТЦК. Відповідно, ми не знаємо цієї інформації, що людина вже не може проходити службу", - сказав Фітьо.

Він зазначив, що те саме стосується й обліку жінок з медичною освітою.

Коментуючи те, що з 1 жовтня 2023 року українські медикині обовʼязково мають стати на військовий облік, Фітьо сказав, що "насправді, для них не зміниться нічого".

"Жінки, які навчались у медичних вишах, мають медичну освіту, завжди були військовозобов'язаними", - зазначив він.

Представник ЗСУ зазначив, що медикиням потрібно стати на облік для того, щоб Україна знала, які в країні є резерви.

За його словами, ажіотаж навколо цього питання був штучно підігрітий - зокрема російською пропагандою, яка намагалась прирівняти облік до мобілізації.

"Мова йде не про фронт, мова взагалі не про мобілізацію. Мова про те, що зараз українська держава має чітко розуміти, який в нас є резерв медичних працівників. І саме для того зараз наші жінки-медики стають всі на військовий облік", - сказав представник ЗСУ.

Фітьо також закликав українців "не читати якісь помийки з РФ" і довіряти лише офіційним джерелам. Триває мобілізація військовозобов'язаних. Існують спеціальності, на які зараз великий запит у військових, а отже, громадян із ними можуть призвати першочергово.

Зараз серед захисників дуже не вистачає танкістів, штурмовиків, піхотинців, артилеристів, операторів безпілотників, парамедиків та водіїв.