Вікторія Петрушенко у справі про плагіат поміняла суддю

17 жовтня Вінницький окружний адміністративний суд (ВОАС) продовжив розгляд справи за позовом колишньої в.о. ректора Вінницького медуніверситету Вікторії Петрушенко до Національної агенції захисту якості вищої освіти (НАЗЯВО), яка висунула Петрушенко звинувачення у плагіаті при написанні докторської дисертації. У суді НАЗЯВО представляв Олександр Шкелебей. Справу розглядав суддя Олександр Вільчинський.

Нагадаємо, у минулому засіданні ВОАС представник Петрушенко адвокат Вишнівський наполягав на тому, що у період написання цієї дисертації, тобто, у 2008-му році,  академічну доброчесність не перевіряли, до 06.08.2014 не було законодавчих норм процедури визначення плагіату. Представник НАЗЯВО вимагав передати справу до Київського окружного адміністративного суду за підсудністю.  Адвокат Петрушенко заперечив. Суд не задовільнив клопотання НАЗЯВО. На попередньому засіданні не розглядались  докази. Ця частина розгляду справи мала відбутись сьогодні.

Але досить несподівано, 17 жовтня, на цьому засіданні ВОАС виступив адвокат  Петрушенко  Вишнівський.

Він заявив про відвід судді Олександра Вільчинського, який  слухає справу.  Адвокат мотивував свою заяву тим, що справа набула великого розголосу і здійснюється тиск на суддю з відвертою критикою у ЗМІ.

17 жовтня суддя Олександр Вільчинський вислухав заяву адвоката і ухвалив рішення про відвід судді. Тобто прохання адвоката задовільнив.  Як повідомили  “33-му” у пресслужбі ВОАС, буде проведено розподіл і призначений інший суддя по цій резонансній справі.

Нагадаємо, що на цьому тижні з Вікторією Петрушенко була пов’язана інша резонансна подія. Шахраї запропонували їй вирішити питання із посадою ректора в МОЗі за 50000 у.о. Тобто відмінити рішення щодо призупинення виборів. Вікторія Петрушенко на пропозицію погодилась. Але повідомила правоохоронців про це. Далі ДБР та СБУ була розроблена операція по затриманню шахраїв.

Ми вже писали, що ДБР повідомило, що на Вінниччині затримано шахраїв, які вимагали у кандидатки в ректори 50 тисяч доларів США за сприяння в обранні на посаду.

Один зі зловмисників представлявся керівником відокремленого підрозділу антикорупційного комітету у Вінницькій області при Верховній Раді, інший — головою антикорупційного комітету при ВРУ.

Зловмисників було затримано «на гарячому» під час отримання авансу в 20 тисяч доларів. Їм загрожує позбавлення волі на строк до 8 років з конфіскацією майна.

Детальніше про це все — затримання, хто виявився шахраями і хотів розвести В. Петрушенко на 50000 доларів  — читайте в газеті “33-й канал”.

Ірина КАРМАЗІНА