Першим питанням депутати заслухали інформацію про результати виконання обласної Програми забезпечення виконання обласною військовою адміністрацією повноважень, делегованих обласною Радою на 2022 рік.

Голова комісії Галина Якубович (на фото) звернула увагу на те, що у Програмі, затвердженій обласною військовою адміністрацією, й у поданому проєкті рішення  відсутні  показники якості та ефективності. Відтак, це унеможливлює оцінити ефективність та доцільність цієї Програми.

Після обговорення питання члени постійної комісії вирішили рекомендувати обласній військовій адміністрації достроково припинити виконання аналогічної Програми у 2023 році, а залишок бюджетних призначень – спрямувати на реалізацію Комплексної оборонно-правоохоронної програми Вінницької області на 2021-2025 роки. Ця сума складе – понад 5 млн грн. Комісія внесла зміни до проєкту рішення, виклавши в новій редакції. Його вирішили внести на розгляд чергової сесії обласної Ради.

Депутати заслухали низку інформацій обласної військової адміністрації щодо виконання обласного бюджету та обласних програм, зокрема: про виконання обласного бюджету Вінницької області за 9 місяців 2023 року; про стан фінансування обласних програм за 9 місяців 2023 року; про проміжний звіт за 9 місяців 2023 року виконання Програми супроводження бюджетного процесу на 2023 рік тощо.


Враховуючи законопроєкти, якими пропонується вилучення з місцевих бюджетів у повному обсязі до державного бюджету податку з доходів фізичних осіб від оподаткування доходів у вигляді грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу починаючи з 1 жовтня 2023 року і до кінця 2024 року, члени постійної комісії звернулися до обласної військової адміністрації з рекомендаціями призупинити фінансування неефективних видатків та таких, які не мають обов’язкового характеру. Це дозволить не допустити розбалансованості обласного бюджету та надасть можливість зекономити фінансові ресурси та забезпечити пріоритетні напрями фінансування в умовах воєнного стану в поточному та наступному бюджетних роках.

Депутати також рекомендували голові обласної Ради звернутися до обласної військової адміністрації з пропозицією щодо фінансування обласних програм у ІV кварталі 2023 року, заходи яких є пріоритетними та актуальними під час воєнного стану, а саме: підтримка Збройних Сил України, соціальна реабілітація постраждалих від російської агресії, соціальний захист родин військовослужбовців, підтримка критичної інфраструктури, підтримка молоді в умовах війни.

Розглянувши інформацію про виконання протокольного доручення сесії щодо спрямування коштів на реалізацію Комплексної оборонно-правоохоронної програми Вінницької області на 2021-2025 роки, депутати рекомендували заслухати цю інформацію на черговій сесії обласної Ради.