В такому наборі потужність всього військовому флоту РФ на Чорному морі – це еквівалент одного американського есмінця. Про це під час брифінгу в медіацентрі “Україна-Одеса” наголосив історик, який досліджує ситуацію на Чорному морі, Олександр Вельможко.

За його словами, на початку повномасштабного вторгнення в Україну корабельне угруповання Чорноморського флоту мало у своєму складі в Чорному морі дев’ять ракетоносіїв – п’ять надводних і чотири підводних. У лютому 2022 року російські кораблі досить близько підходили до одеського узбережжя та завдавали по місту артилерійські удари.

“На початку червня Російська Федерація вже виводила весь свій Чорноморський флот до Новоросійська, але потім, в липні, вони повернулися до Севастополя, тому що саме там вони мають брати на борт ракети “Калібр” і виходити в море. Але після ураження українськими ракетами в серпні великого десантного корабля “Мінськ” та підводного човна “Ростов-на-Дону” прямо в доку в Севастополі, росіяни були вимушені вивести кораблі до Новоросійська”, – розповів фахівець.

Водночас за його словами, за часи повномасштабної війни РФ побудувала два кораблі на заводі в Керчі. Це патрульній корвет “Сергій Котов”, який немає серйозного озброєння, але досить потужний, морехідний, щоб виконувати патрульні операції протягом тривалого часу в будь-яку погоду. Також окупанти добудували малий ракетний корабель “Циклон”, який здатен нести “Калібри”.


"Зараз за своїм ударним потенціалом весь російський флот на Чорному морі дорівнюється приблизно одному американському есмінцю, а у США їх десь сімдесят… І зараз весь російський флот на Чорному морі перетворився на флотилію російських канонерок, тому що вони патрулюють береги тимчасово окупованого Криму та виходять в море тільки для того, щоб випустити ракети по Україні", - зазначив Вельможко.

За його даними, у Севастопольській бухті наразі можуть перебувати з нових ударних кораблів РФ лише один-два патрульні корвети та несправні кораблі, які потребують ремонту. Серед них, імовірно, одна стара субмарина проекту Алроса та човен "Ростов-на-Дону", усі інші виведені в Новоросійськ.

За словами фахівця, після 23 серпня українські захисники практично знищили всі російські протиповітряні комплекси С-400 в тимчасово окупованому Криму.

"Ремонтувати кораблі, які були уражені в доках, немає ніякого сенсу. Вони знов можуть бути уражені при відсутності надійного ППО, а його зараз в Криму не знайти", - додав Вельможко.

Він нагадав, що на початку березня та в квітні 2022 року українські захисники били артилерійським вогнем із берегових комплексів по російських кораблях у північно-західної частини Чорного моря, а після знищення крейсера "Москва" висадка десанту на одеське узбережжя стала для окупантів неможливою.