Бо так влада зможе лише “відрізати бажання взагалі повертатися”, сказав у коментарі BBC News Ukraine представник президента в парламенті Федір Веніславський, який раніше активно виступав за покарання тих, хто залишив Україну і не повернувся під час воєнного стану.

– Я був щиро переконаний, що це може бути. Потім, коли почалася дискусія, зрозумів, що так ми лише можемо не стимулювати повернення, а й відрізати бажання взагалі повертатися в Україну, – сказав Веніславський.

Шкода, що пан Веніславський не сказав скільки вже ухилянтів повернулося і хто, переважно, входить в цю групу придатних до мобілізації. Можливо, це б пояснило такі карколомні повороти у вирішенні цієї проблеми?

Однак, попри зміну думки, нардеп підтримує ідею перевірки ухилянтів, які змогли купити підроблені документи. Певно, вже не беруться до уваги ті, що виїхали “по статусу”.

– Офіс генерального прокурора має звертатися до компетентного органу країни перебування із запитом про повернення. І тільки тоді можна говорити про якісь примусові повернення громадян. Але сподіватися, що це буде масово, немає підстав, – додав нардеп.

Нагадаємо, Федір Веніславський повідомляв, що у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який дозволить перекрити лазівки ухилянтам уникнути мобілізації через навчання у вишах.

Нардеп запропонував аби ті, хто вступив на другу-третю-четверту вищу освіту після 30 років, не могли скористатися правом на відстрочку від мобілізації. А як стосовно мобілізації пенсіонерів, пане нардеп?