Російські та сепаратистські телеграм-канали поширили відео з прес-конференції, де головний «герой» — нацгвардієць вінницької частини розповідає, як йому «важко служилося» і чому він перейшов на іншу сторону барикади.

Хлопець на камеру представився Максимом Доценком. Він — колишній військово­службовець військової частини 3008 Національної гвардії України.

Ось як про нього пишуть російські ЗМІ:

«Простой парень из Харьковской области, мечтающий стать композитором, попал в жернова украинской военной машины».

Розповідають, що Максим був призваний на строкову службу у 2021 році і отримав військову спеціальність на базі військової частини 3008 у Вінниці. Після закінчення служби в квітні 2023 року Доценко підписав контракт і поїхав у зону бойових дій.

А звідти — на російську сторону. Каже, що знайшов контакти «гарячої лінії» їхніх спецслужб і вони допомогли йому перейти лінію зіткнення.

А на пресконференції закликав своїх «товаришів по службі» здаватися і переходити на інший бік.

«По моим стопам может пойти каждый военнослужащий Украины, чьи руки не запятнаны кровью, и быть уверенным, что ему будет оказана всяческая помощь в желании покинуть территорию страны», — агітує зрадник.

Його підтримав колаборант — «глава ВГА Харьковской области» Віталій Ганчев. Який і сам зізнався, що втік з України, бо не підтримував розвиток держави.

У вінницькій військовій частині підтвердили, що утікач служив у них. Зараз ним займається українська контррозвідка.

Як стало відомо нашим журналістам, перед тим як втекти Максим напередодні вивіз і своїх родичів в росію. Але СБУ активно пропрацьовує усе його оточення.

Каріна МАЄВСЬКА