Відповідне рішення було прийняте під час чергового “Рамштайну”. З 16 жовтня військові кораблі Болгарії та Румунії в морі.

Вздовж узбережжя Болгарії, корабельна група ВМС двох країн почала розчищати “коридор” для цивільних суден. Про це повідомив експерт, керівник проєкту в Інституті Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

“Нарешті… Мінно-тральна група ВМС Болгарії та Румунії розпочала тралення акваторії Чорного моря поблизу берегів Болгарії, на маршруті нового українського морського коридору. Наші чорноморські сусіди демонструють на диво стислий період від прийняття рішення про створення мінно-тральної групи до початку практичної роботи”, – написав експерт у Facebook.

“Дуже добре, що не обмежуються територіальним морем (12-мильна зона, територіальні води) Болгарії, а й працюють в прилеглій зоні, де як раз проходять маршрути балкерів нового українського зернового коридору”, – зазначає фахівець.


За словами Клименка, серед кораблів мінно-тральної групи фахівці ідентифікували п’ять болгарських суден ВМС Болгарії - мінний загороджувач  "Цибър", фрегати "Дръзки" та "Верни", сторожовий корабель "Смели", а також - морський тральник "Slt. Alexandru Axente" ВМС Румунії. Також в акваторії працюють ще два болгарські тральники.

Нагадаємо, що 12 жовтня міністр національної оборони Туреччини Яшар Гюлер зустрівся з міністром оборони Болгарії Тодором Тагарьовим і заступником міністра оборони Румунії Симоною Кожокару в штаб-квартирі НАТО, де він брав участь у засіданні міністрів оборони країн НАТО. На засіданні було ухвалено рішення про створення "тристоронньої ініціативи" для спільної роботи над боротьбою з морськими мінами в Чорному морі. За 4 дні група розміновування вже розпочала тралити морський коридор.