Історія вінницького трамваю розпочалась 110 років тому. Наприкінці жовтня 1913 року, виготовлений за спецзамовленням на заводі «MAN», трамвай вперше повіз пасажирів з центру міста до залізничного вокзалу.

Сьогодні, 22 жовтня, до ювілею вінницького трамваю у місті відбудеться VinnytsiaTramWeek. У програмі — всеукраїнський форум «Громадський транспорт — туристична та історична складова міста» і виставка трамвайних вагонів, які курсували міськими вулицями у різні часи.

Початком «Трамвайного тижня» стануть пізнавальні екскурсії. Організатори — Музей вінницького трамвая у партнерстві з департаментом маркетингу міста та туризму — спланували їх таким чином, щоб розкрити різноманітну тематику. Про це інформує Visit Vinnytsia.

22 жовтня о 13:00 стартує екскурсія «10 років Музею вінницького трамвая». Учасники дізнаються про історію створення музею, побачать найцікавіші і найцінніші його експонати, а також проїдуться містом в одному з музейних вагонів.

24 жовтня о 17:00 відбудеться вечірня екскурсія «Німецькі трамваї у Вінниці», яка присвячена німецьким вагонам серій Lowa та Gotha, які експлуатувалися у місті. І навіть можна буде випробувати їх під час мандрівки на трамваї Gotha T57 1957-го року.


25 жовтня о 17:00 планується екскурсія «Чеська епоха», де усі охочі дізнаються про історію появи відомих жовто-помаранчевих вагонів Tatra у Вінниці. Стартує вона із музею трамвая, де зберігаються різні експонати, які мають безпосереднє відношення до 70-80-х років XX століття, коли Вінницею їздили чеські «Татри».

26 жовтня о 17:00 запланована екскурсія «Вінницька Швейцарія». Вона присвячена новітньому періоду розвитку трамвайного руху у Місті ідей, починаючи з 2006 року, відколи було підписано Меморандум із Швейцарською Конфедерацією щодо реалізації проєкту «Цюріхські трамваї для Вінниці». Під час екскурсії вінничани та гості міста дізнаються багато цікавого про трамваї Karpfen, Mirage та Tram 2000. А також побачать цікаві експонати тієї епохи у музеї та здійснять мандрівку містом в салоні першого вагону серії Tram 2000 1976 року випуску.

27 жовтня з 9:00 до 17:00 пройде форум «Громадський транспорт — туристична та історична складова міста», де передбачаються експертні дискусії та обговорення на такі теми: представлення громадського транспорту як туристичного магніту, збереження історії громадського електричного транспорту у містах, транспортна урбаністика тощо. Очікується багато цікавих лекторів і виступів.

Завершенням VinnytsiaTramWeek стане виставка на території депо трамвайних вагонів різних епох, які курсували вінницькими вулицями упродовж останнього століття: від ретротрамвая до власної розробки КП «ВТК», що має назву VinWay. Для дітей тут плануються майстер-класи та конкурси зі смачними призами, будуть діяти локації зі стендами про історію і сучасність.