«Від початку повномасштабної війни, станом на серпень 2023 року, лише 95846 осіб, які брали участь в захисті України від ро­сійської агресії, отримали статус учасника бойових дій. Це вкрай низький показник, оскільки процедура надання статусу УБД сьогодні є складною та довготривалою, зокрема і через бюрократичні перепони. Тому законопроєктом передбачено, що у єдиному державному реєстрі призовників, військовослужбовців, резервістів буде здійснюватися облік документів військового, а також відомості про участь у бойових діях. Уповноважені особи з частини зобов’язані протягом п’яти днів після реалізації бойового наказу сформувати довідку та внести до реєстру», — пояснила Ірина Борзова, яка є співавторкою законопроєкту.

Ірина Борзова наголошує, що прийняття законопроєкту є важливим, адже статус УБД спрощує інтеграцію військовослужбовців до цивільного життя та забезпечує отримання пільг, гарантованих державою.

Народна депутатка повідомила про державні програми підтримки ветеранів та їхніх родин, які важливо впроваджувати у громадах:

– помічник ветерана за принципом «рівний рівному»;
– фінансова підтримка ветеранського бізнесу;
– грошова компенсація на придбання житла;
– програми соціальної та професійної адаптації (безкоштовне навчання в закладах фахової і вищої освіти);
– реабілітація через спорт.

«Наші захисники і захисниці та члени їхніх родин потребують підвищеної уваги і підтримки з боку держави, громад і сус­пільства», — каже Ірина Борзова, голова Вінницької обласної організації політичної партії «Слуга Народу».