Працівники СБУ спільно з поліцією Іспанії нейтралізували угруповання, яке нелегально вивезло з України 11 золотих предметів культурної спадщини на суму понад €60 млн.

Зловмисники вивозили дорогоцінні артефакти з України у період 2014-2020 років.

Украдені в Україні артефакти намагалися продати в Мадриді.

Іспанська поліція розповіла про деталі операції, в межах якої вилучили 11 викрадених золотих старовинних прикрас вартістю понад 60 мільйонів євро, що належать до історичної спадщини України. Про це інформує пресслужба відомства.

У повідомленні йдеться, що оперативники заарештували п’ятьох осіб, ліквідувавши таким чином злочинну мережу, яка займалася незаконним вивезенням культурних цінностей з України.

За словами поліції, вилучені предмети — золоті ювелірні вироби, що мають велику історичну та економічну цінність — були викрадені та незаконно вивезені з України й мали бути продані в Мадриді.

Розслідування проводилося у співпраці з правоохоронцями у Болгарії, Україні, Албанії, Північній Македонії та на Кіпрі.

Як зазначають, перші слідчі дії розпочалися, коли агентам стало відомо, що громадянин України, який проживає в Мадриді, продає низку золотих прикрас з України, що мають велику історичну та економічну цінність.

Для того, щоб відбілити походження прикрас, для них зробили документи українською, анг­­лійською та іспанською мовами, що підтверджували їхню приналежність Українській Православній Церкві.

Водночас право власності та можливість розпоряджатися предметами передали головному фігуранту розслідування — православному священнику, який проживає в Мадриді.

Перший виріб слідчі вилучили у 2021 році. Це був золотий пояс з баранячими головами, який зберігався у банківській скриньці в іспанській столиці і який головний підозрюваний продав приватно й безпосередньо місцевому бізнесмену.

Саме з цього моменту, після численних по­ліцейських розслідувань, правоохоронці встановили, що у фігурантів справи є й інші прикраси зі схожими характеристиками.