А це — безпека та оборона, стійкість, турбота. Тобто головні напрямки, які буде фінансувати у прийдешньому році муніципалітет, — це підтримка Збройних сил України та безпековий сектор у громаді, розвиток соціально-економічного життя. Вже цього тижня, 27 жовтня, на черговій сесії міськради депутати мають затвердити відповідне рішення.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов переконаний, що під час формування бюджетів усі органи місцевого самоврядування — міська, обласна ради, громади регіону — мають керуватися, в першу чергу, принципами прозорості та залученості громадськості. Місто вже працює за цим алгоритмом не перший рік, і демократична участь активних вінничан займає важливе місце у формуванні ідей, які покращують умови для життя та ведення бізнесу у місті.

«Тому цей принцип ми повинні сповідувати і надалі. Але, крім того, щодо формування бюджету ми ще й повинні достатньо активно всі разом з вами інформувати громадськість і в частині наповнення бюджету, і в частині його ефективного використання. Однозначно, громадян необхідно долучати до бюджетного процесу, і важливо, коли ми будемо його формувати, продовжувати дотримуватися таких основоположних принципів, як збалансованість та реалістичність», — зауважив Сергій Моргунов.

Власне, основні пріоритети видатків бюджету на 2024 рік напрацювали спільно з командою Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу під головуванням Володимира Гройсмана. Ключовим в цьому напрямку стала допомога ЗСУ.


«По-перше, — це безпека та оборона. Найголовніше — це підтримка ЗСУ. Передусім наших військових частин та формувань, Національної гвардії, а також тих формувань, де служать вінничани. По-друге — стійкість. Тут, однозначно, ми повинні працювати над тим, щоб інвестиційна привабливість Вінниці навіть в умовах війни була високою. Ми це показали на практиці всією нашою командою щодо релокованого бізнесу, і цей процес не зупиняється. Ми повинні й надалі створювати належні умови для потенційних інвесторів, роботи критичної інфраструктури, освітніх та медичних закладів. Усі ці процеси формують стійкість територіальної громади, і від цього залежить, наскільки ми спроможні долати всі ті виклики, які в нас можуть бути в 2024 році і наступні. По-третє — турбота. Цей пріоритет в першу чергу включає підтримку родин загиблих військових та родини наших Героїв та Героїнь, які боронять країну. А також інших вразливих верств населення. Усі ці напрями у нас прописані у програмі «Вінничани важливі», яка діє з часів Ковіду, й нам необ­хідно розширяти усі компоненти цієї програми», — наголосив Сергій Моргунов.

Отже, відповідно до рішення, затвердженого під час виконавчого комітету Вінницької міської ради 19 жовтня, ключовими пріоритетами формування бюджету Вінницької міської територіальної громади на 2024 рік є:

Безпека та оборона громади

Муніципалітет буде продовжувати спрямовувати бюджетні кошти на фінансову підтримку підрозділів Збройних сил України, Національної гвардії України, Національної поліції України, добровольчих формувань територіальної оборони та інших військових формувань.

Стійкість

Йдеться про зміцнення економічного потенціалу Вінницької міської територіальної громади в умовах воєнного стану та оперативна реакція на наслідки економічної кризи в усіх галузях і сферах діяльності.

Одним з важливих аспектів є також фінансування критичної інфраструктури громади: житлово-комунального господарства, транспорту, охорони здоров'я та освіти.

Турбота

Цей пріоритет передбачає забезпечення соціальною підтримкою таких громадян:

l військовослужбовців, членів їх сімей, родин загиблих під час військової агресії російської федерації проти України;

l дітей, які потребують особливої уваги, особливо дітей — сиріт та позбавлених батьківського піклування, дітей з багатодітних родин, дітей з інвалідністю;

l найбільш незахищених верств населення, які перебувають у складних життєвих обставинах, зокрема осіб з інва­лідністю, громадян похилого віку, внутрішньо переміщених осіб, малозабезпечених сімей.