Про це свідчать дані «Prozorro.Продажі». Далі у переліку регіонів за цим показником йдуть: Полтавська, Чернівецька, Тернопільська, Кіровоградська області. За словами експерта, директора Вінницького інституту землеустрою Ярослава Ярославського, на таке ціноутворення вплинули два фактори.

«Ще 5 років тому орендна плата за землю у Вінницькій області була в районі 3-4% від нормативної грошової оцінки — це близько 2 тисяч гривень. І ми бачимо, що за цей час вартість оренди значно зросла. Разом з цим на останні роки припав запуск електронних земельних торгів, що відкрив багато можливостей для землевласників та орендарів. Оскільки земельні торги дозволяють охопити більше користувачів, охочих взяти ділянки в оренду, то, відповідно, що вища конкуренція, то вища ціна на землю. Ось чому майбутнє за електронними земельними торгами. Адже в порівнянні — прямі договори та аукціонні договори, поза сумнівом, знаходяться на різних орбітах», — зазначає Ярослав Ярославський. — Однак наголошую, що це стосується саме земель громад, а не приватних земельних ділянок (паїв), і кошти від їх оренди йдуть у бюджет громади, де вони розташовані».

Окрім того, як зазначає експерт, на збільшення інвести­ційної привабливості землі у Вінницькій області має вплив і поточна ситуація в країні.

«Вінниччина — аграрна область. Та, окрім цього, у порівнянні з іншими регіонами країни, тут відносно спокійно. Якщо раніше землі в прифронтових регіонах активно оброблялися, то зараз багато аграріїв переїхали в центральні й західні регіони. Відповідно зросла інвестиційна привабливість земель в цих областях», — підкреслює очільник Вінницького інституту землеустрою.


Слід відзначити, що вартість купівлі-продажу сільськогоспо­дарсь­кої землі на Він­ниччині також залишається високою, а область лідирує за активністю ринку землі.

«За даними Держгеокадастру й нотаріусів, ціна купівлі-продажу землі зараз близько 42 тис. за гектар. Але, якщо аналізувати ринок, то це від півтори до 4 тисяч доларів за гектар сільськогосподарських земель. На сьогодні в області продається близько 1000 земельних ділянок в місяць. Це теж демонструє факт інвестиційної привабливості наших земель і готовність людей вкладати в землю. До слова, аграрії інших регіонів теж хочуть інвестувати в землю на Вінниччині», — каже директор Вінницького інституту землеустрою.

Каріна МАЄВСЬКА