Серед них 8 дітей та 4 підлітків. Про це повідомляє департамент охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА.

Лікарі, наголошують що ця хвороба уже давно втратила статус соціальної. Але війна, нестача коштів у населення на повноцінне харчування иа належні умови життя знову змушують говорити про це сухоти.

Про ситуацію із захворюваністю на Вінниччині, про профілактику та виявлення захворювання говорили в обласному клінічному фтизіопульмонологічному центрі медичні директори лікарень області.

«Обласний клінічний фтизіопульмонологічний центр є єдиним  в  області  спеціалізованим  протитуберкульозним  закладом. Є 80 ліжок  для  стаціонарного  лікування  хворих на туберкульоз й більше не потрібно. Адже змінилися підходи до лікування цього захворювання. Всього 50% пацієнтів лікуються у свого сімейного лікаря, приймаючи необхідні пігулки.

Наразі в області діють дев’ять лабораторій швидкої первинної діагностики туберкульозу на базі закладів спеціалізованої допомоги, обладнаних системами GeneXpert. Тому, наші лікарі мають можливість вчасно виявляти захворювання і скеровувати на відповідне лікування до сімейного лікаря чи фтизіопульмонологічного центру», - відзначила директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна.

Як відомо, у червні  минулого був підписаний Меморандум  про співпрацю між проектом РАТН («Інноваційні технології в охороні здоров’я»), Департаментом охорони здоров’я та реабілітації ОВА та обласним клінічним фтизіопульмонологічним центром (фінансування  USAID).  В рамках проекту відбувається навчання фтизіатрів та сімейних лікарів.

На початку жовтня фтизіопульмонологічний центр в рамках цього ж проекту отримав комп’ютерну техніку. При підтримці РАТН модернізований та вже відновив роботу пересувний флюорограф.