Чи обирати немає з кого, чи не там шукають претендентів? Чи, може, “кадровик” не дуже прискіпливий і має якийсь зиск з цих призначень?

У всякому разі, попри те, що кожного дня лізуть з усіх адмінщілин якісь зашквари стосовно новопризначених топ-чиновників, вони все-одно проскакують в заступники міністрів, очолюють посольства, стають керівниками престижних вузів, впливовими силовиками, призначаються головами ОВА і т.д. Списки таких діячів, які лише за останній рік потрапляли в поле зору громадських активістів уже після їх призначення, йде на сотні.

Причому розборки польотів постфактум, як правило вже ніяк не впливають на кар’єрний ріст спритних держслужбовців, котрі дивним чином отримали класний бонус від долі у вигляді дуже заможної тещі, власниці десятків гектарів карпатської землі, пентхаузів у престижних районах столиці, віл та яхт у іспаніях-чорногоріях-хорватіях. А про наймоднішу стайню суперкарів вже й говорити не хочеться.

І чомусь такі тещі попадаються в Україні виключно окремим керівникам силивих структур, міністерським чиновникам, народним депутатам і пацанам “на костюмах” з ОП. Згодом. звісно, може з”ясуватися, що насправді та теща живе на мінімальну пенсію, але це вже не впливатиме на ситуацію. Новопризначений топкерівник вже влився у команду, купив дорогу вишиванку і конкретно став на фінпотоки.

Тому досить дивною виявилась ситуація з новопризначеним заступником голови Нацполіції Дмитром Тишлеком, який все життя пропрацював у правоохоронних органах, “дбаючи про інтереси держави та захист громадян від підступних зловмисників”. Щоправда, живе український поліцейський начальник по “російських” квартирах.

І має він бонусну дружину з паспортом російської федерації.

А ще у заступника голови Нацполіції України, як повідомляють журналісти - розслідувачі з Бігус-Інфо, виявились ділові зв'язки з країною окупантом. Він досі користується нерухомістю і авто родини партнера ватажка кримінального угруповання з Ростову-на-Дону.

Нагадаємо, що заступником керівника Національної поліції його призначили навесні поточного року. При цьому родичі його дружини Олександри Бакалай мають російське громадянство, як і вона сама.

А "успішна" теща Тишлека підтримує криваву війну росії проти України. І попри те, що вона живе в росії, на неї оформлена квартира в одному з найдорожчих київських житлових комплексів. Тобто - все строго по схемі.

Сам Тишлек орендує житло у російського бізнесмена і безкоштовно "живе" у партнера російського кримінального авторитета. Крім цього, він дружить з ідеологом "великого будівництва" Юрієм Голиком, у якого також тимчасово жив.

До речі, це вже не перший заступник міністерського керівника з прямим дружнім відношенням до ворожої країни. Наскільки ця небезпечна пошесть в"їлася в наші найвищі владні коридори дуже наочно показали "Схеми". Колеги з'ясували, що у батька нового заступника Голови СБУ Сергія Наумюка є паспорт російської федерації.

Наумюк раніше підтверджував наявність російського громадянства у батька і брата, але стверджував, що це було "вимушене" рішення під час їх проживання в Луганську і нібито пізніше вони відмовилися від документів. Стверджувати можна різне, особливо у мирний час. Але коли в країні іде смертельна війна з російськими окупантами, коли гинуть тисячі наших захисників, дотичність до країни-терористки українських високопоставлених силовиків, особливо спецпризначенців, має насторожувати.

І, нарешті, актуальним вже давно мало би стати запитання: "А хто ж все-таки той втаємничений кадровик, який так вперто гне свою політику стосовно силового блоку української влади? І як у самого цього керівника та його найближчих родичів складаються реальні закулісні стосунки з країною-агресором?"

Наразі Дмитра Тишлека відсторонили від посади. Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко повідомив, що за виявленими фактами розпочато кримінальне провадження:

"Дмитро Тишлек після опублікованого журналістського розслідування публічно звернувся із заявою до ДБР, щоб правоохоронці перевірили оприлюднену інформація. Кримінальне провадження вже триває.  Я особисто з нетерпінням очікую результатів. І суспільство теж має почути відповіді на питання. Бо сумніви у вірності Державі та Присязі - неприпустимі. Особливо в час війни", – повідомив міністр.

Та запевнив, якщо озвучені в медіа факти підтвердяться, стосовно Тишлека будуть прийняті невідкладні та жорсткі управлінські рішення. А до отримання висновків слідства він буде відсторонений від виконання службових обовʼязків.

Судячи з темпів розслідування стосовно українських топів з владних кабінетів, можна лише здогадуватись скільки триватиме і це. Тим часом чоловік із сумнівною репутацією отримуватиме заробітну плату, як, скажімо, голова ВС Князєв, матиме можливість впливати на хід розслідування і... Навіть можна спрогнозувати, які воно дасть результати.

Дай Боже, щоб у всіх українських силовиків були щирі патріотичні помисли. Власне, іншого варіанту у разі нашої перемоги у них не залишиться. Можливо тому шукаються хоч якісь шляхи до забезпечення імунітету для певних осіб з Банкової, ведуться спроби наведення контактів в разі вимушених сепаратних перемовин. А, можливо, вони вже ведуться?

І не виключено, що ситуація з Тишлеком це вимушена міра "кадровика", якому поставили антикорупційний ультиматум наші західні партнери.

І було б непогано міністру внутрішніх справ та голові СБУ попрацювати над тим, щоб на високі держані посади призначалися люди без жодних корупційних шлейфів та ділових і родинних стосунків із окупантами.

Бо кожен такий скандал - це мінус і так не дуже високій атикорупційній репутації української влади. Саме тому суспільний запит на ідентифікацію особи "кадровика" сьогодні надзвичайно високий. Хто ж насправді цей сірий кардинал, і на чий млин він дує?

Анатолій Жучинський