Почалось із того, що на конкурс, який проводила Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, свої заявки подали три місцевих представники – приватне підприємство «Медіа Дністер», комунальна Гайсинська районна редакція радіомовлення та ТРК «Тодор» із Ладижина.

– Ми давно хотіли, аби у Гайсині було достойне радіо. Адже те комунальне, яке є, своє віджило. І це при всій повазі до його керівника – Людмили Воронової, яка дійсно є професіоналом своєї справи. Бо ті 45 хвилин щоденного ефіру були м’яко кажучи несучасними. Та й далась взнаки відсутність сучасної студії та команди. Саме тому, коли Нацрада восени оголосила конкурс на вільну хвилю, «Медіа Дністер» подало документи. А 3 лютого у одній із кав’ярень Гайсина  була зібрана фокус-група у формі дискусії, на яку були запрошені вчителі, волонтери, юристи, журналісти, депутат райради та інші, – повідомили на «гарячу лінію» мешканці міста. – Обговорювали те, яке радіо вони хотіли б почути в Гайсині, які теми передач, музичний репертуар їх цікавить. Зійшлись на тому, що це має бути інформаційно-розважальний вісник, де б не було політики, а лише новини, якісна музика, дитячо-розважальні програми. Як результат було вирішено створити в Гайсині міську радіостанцію у форматі громадського мовника та підписано Меморандум. Втім, таку зустріч опоненти розцінили чомусь як заколот проти гайсинського радіо. Хоча ще під час конкурсу «Медіа Дністер» також задекларувало готовність випускати у своєму ефірі передачі комунальної радіоредакції, яку очолює Людмила Воронова, адже її досвід справді колосальний.

15 лютого у Києві у приміщенні  Національної  рада України з питань телебачення і радіомовлення відбувся конкурс на вільну радіочастоту. Перемогло приватне підприємство «Медіа Дністер». Проте далі почалось найцікавіше…

– Бо вже 19 лютого  в приміщенні адміністрації у робочий час зібрались працівники бюджетної сфери, громадських організацій міста, депутати, керівники місцевих партій, голови району. Скоріш за все,  ініціатором виступив особисто голова Гайсинської райдержадміністрації Владислав Уткін. Мова була за той самий  конкурс. Чиновники заявили, що їх перемога «Медіа Дністер» не влаштовує. Лунали звинувачення Національної ради в зловживаннях і підтасовках результату конкурсу, – коментує ситуацію директор «Медіа Дністер» Ігор Шевченко. – Перед початком зборів я підійшов до голови РДА з метою прояснити окремі моменти, але почув, що запізнився на 54 роки і один тиждень.  Причину він  заявив чітко: «Ви потрапили на чуже весілля, вам слова не дадуть, ви  ніхто, треба було  домовлятись зі мною, а тепер ваше місце в тій кав’ярні, де ви засідали»…

Ми звернулись за коментарем до Владислава Уткіна. Та, не вислухавши нашого питання, він не забарився із відповіддю. І це вже не вперше.

– Я не знаю вас, але знаю вашу газету. Вам просто платять гроші, і ви пишете ось таке.. Дякую, я вас дуже люблю та поважаю. Але не спілкуюсь із вами по телефону, – сказав він і кинув слухавку.

Тим часом прихильники  комунальної  Гайсинської районної редакції радіомовлення збирають підписи на його підтримку і вже готують звернення  до Президента України та Генерального прокурора зі скаргою на Нацраду. Але, скоріш за все, такі питання мають вирішуватись через суд.

Віталіна Володимирова