У Вінницькому обласному центрі народної творчості презентували виставку подільських рушників «Бушанська хранителька». Їх колекціонує викладачка та дослідниця української вишивки із Ямпільщини Надія Пірняк. Глядачам вона представила 65 робіт, вишитих за взірцями старих рушників Томашпільського, Могилів-Подільського, Піщанського та Ямпільського районів.

– Надія родом із Буші. Після закінчення філологічного факультету Вінницького педагогічного університету влаштувалась вчителем до місцевої школи. У 2004-2012 роках працювала науковим співробітником Державного історико-культурного заповідника «Буша». Чоловік пані Надії був директором цього закладу, – кажуть у Вінницькому ОЦНТ. – Подружжя познайомилось із родиною гончара Володимира Слубського з Довжка. Дружина митця вишивала рушники і один подарувала Пірнякам. Він став їхнім оберегом і початком колекції. Наразі родина зібрала близько 300 вишитих рушників. Серед них переткані рушники (50-70 рр. минулого ст.), рушники, вишиті художньою гладдю, хрестиком, і з мережками, але найбільше відшитих зі старих рушників.

Надія Пірняк може годинами розповідати про свою колекцію.

– Вишитий рушник супроводжує українців по життю від народження. Рушники були і є посередниками між Богом і людиною. Вони допомагали людям спілкуватися зі світом невидимим… 4 стихії – Вогонь, Повітря, Земля і Вода – це основні символи, які зображувалися на рушниках.

Додамо, що цьогоріч у Буші завдяки пані Надії відкриється музей подільського рушника, вінничани можуть помилуватись її колекцією на виставці до 6 березня.

Віталіна Володимирова