У Вінниці черговий політичний скандал

Колишнього мера Вінниці Володимира Гройсмана (лідер партії “Українська стратегія Гройсмана”) і його однопартійців – міського голову Вінниці Сергія Моргунова (голова Вінницького обласного осередку УСГ) і голову Віницької обласної ради Вячеслава Сколового (депутат облради від партії УСГ) запідозрили в інформаційних маніпуляціях на тему допомоги захисникам України.

Про це йдеться в розслідуванні журналістів видання УНН.

Колишній прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, який очолює у волонтерську структуру у Вінниці “Міжрегіональний координаційний гуманітарний штаб” нещодавно повідомив в соцмережах про передачу першої партії автомобілів і дронів для фронту.

“Передали першу партію дронів” для ЗСУ та перші “п’ять джипів для захисників”, повідомив Володимир Гройсман, не згадуючи про те, що ця допомога армії придбана коштом вінничан – платників податків, які наповнюють бюджет міста Вінниці.

Аналогічне повідомлення, з посиланням на допис експрем’єра розмістили мер Вінниці Сергій Моргунов і голова Вінницької Обласної ради Вячеслав Соколовий.

Це помітили журналісти видання УНН.

Вони зазначають про те, що такі дописи є маніпуляцією, адже місцеві чиновники і експрем’єр Гройсман витратили на ЗСУ не власні заощадження, а кошти платників податків.

Журналісти продемонстрували ці дописи політиків за 19 жовтня.

На сторінках у соцмережах Гройсмана, Моргунова і Соколового вийшли ідентичні повідомлення 19 жовтня:

“Передали захисникам перших пʼять ловців шахедів – нових позашляховиків з прожекторами до них. Далі буде… Слава ЗСУ! Слава Україні!”. Але у дописах жодним словом не згадано, що ці автомобілі були закуплені з бюджету міста Вінниці.

Те, що автомобілі закуплені з бюджету за 6 млн 240 тис. грн, підтверджують тендери і проведені закупівлі Вінницькою міською радою та повне співпадіння кількості і марок автівок.

Як пише УНН, повідомлення про придбання автомобілів саме “штабом Гройсмана”, а не за кошти вінничан, миттєво підхопили вінницькі ЗМІ і телеграм-канали.

Сайт міської ради дав повідомлення про те, що “Вінниця передала для ЗСУ автомобілі”, на день пізніше, коли новини вже розійшлися і теж акцентував увагу, що це стало можливим “у межах роботи Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу”, який очолює Гройсман.

Аналогічна ситуація була й раніше із передачею на фронт дронів, на сторінках Гройсмана, Моргунова і Соколового виходили ідентичні повідомлення без згадки про те, що БПЛА вони придбали не власним коштом. І в цьому випадку Володимир Гройсман заявив що він передав першу партію з 200 дронів на передову.

З таким же акцентом заяву підхопили у ЗМІ. Хоча, як показують тендери на Prozorro, і ця техніка була придбана з бюджету Вінниці.

В сцомережах вінничани активно висловлюють обурення щодо намагання політиків заробити електоральні бали на темі допомоги фронту під час війни.