Тому, аби тваринне населення вінницьких лісів стало більш різноманітним, придумали заселити їх плямистими оленями. І кілька днів тому лісники уклали угоду з державною резиденцією «Залісся» на купівлю 10 дорослих самок плямистих оленів. Загальна вартість договору 102,6 тис. гривень.

Згідно з цим документом тварини мають прибути на Вінниччину вже до 31 грудня 2018 року. «Залісся» розташоване в зоні Полісся, частина її території – у Броварському районі Київської області, частина — у Козелецькому районі Чернігівської області. На 14 гектарах заповідного лісу живе 28 видів ссавців, понад 100 видів птахів, 6 видів плазунів, 8 — земноводних, 17 видів риб, близько 700 видів комах. А ще — 1200 благородних оленів, 600 плямистих оленів, 220 ланей, кабани, козулі, вовки.

Житимуть прибульці у вольєрі на території Вороновицького лісництва, у напіввільному стані. Площа вольєру — не менше 100 гектарів. Згодом їх переселять до лісів. На Вінниччині вже живе стадо європейських оленів — 145 особин та 387 плямистих. Для того, аби стадо було здоровим, науковці рекомендують змішувати кров.

Щоправда, вінничани вже побоюються, аби ці красені не стали жертвами царського полювання місцевих багатіїв, як це сталося з зубрами…

Ілона ВАЛЬТЕР