Йдеться про прожектори, зарядні станції та безпілотники. Загалом готові витратити 31,7 мільйона гривень

Оголосили закупівлю 15 пошукових прожекторів марки Bandera Flashlight BFL 280.1X. Очікувана вартість — 524 тисячі 250 гривень або майже 35 тисяч гривень за одиницю.

Прожектори мають бути потужними та забезпечувати освітленість на відстані від 100 метрів до 2,5 кілометрів. Потужність світла на максимальній відстані має складати 1 люкс, що на прикладі дорівнює тій же освітленості, яку дає Місяць у повню.

Закуповується також 18 комплектів блоків багатоканальної швидкої зарядки Bandera Power 225 S. Очікувана вартість — 531 тисяча 324 гривні або 29 тисяч за одиницю.

Потужність акумулятора має складати 830 Вт*годин, повинно бути дві розетки на 220 В, чотири роз’єми під USB та один автомобільний «прикурювач» на 12 В. Блок зарядки має ступінь захисту ІР54, тобто має захист від пилу.

Після завершення обох закупівель, товари мають надати виконкому міськради до 15 грудня 2023 року.

А вінницька міська рада закуповує безпілотні авіаційні комплекси українського виробництва для потреб ЗСУ

Йдеться про 10 комплексів «Чаклун-К» з очікуваною вартістю 9,4 мільйона гривень загалом або 940 тисяч гривень за одиницю.

З технічних характеристик до тендеру стало відомо, що в кожен з комплексів входять п’ять БПЛА, одна наземна станція для керування, шолом для відеозв’язку, катапульта для пусків. Кожен з безпілотників матиме електричний двигун і зможе переносити до 1,5 кілограма корисної ваги.

Останньою та найдорожчою з нині оголошених закупівель для ЗСУ є тендер на придбання 25 комплектів безпілотних авіакомплексів «Чаклун» з очікуваною вартістю 21 мільйон 250 тисяч гривень загалом або 850 тисяч гривень за одиницю.

Комплектація тут дещо відрізняється від попередньої: у кожному літальному комплексі мають бути два БПЛА, які через наземну антену отримуватимуть сигнал просто з ноутбука із відповідним програмним забезпеченням.

Ще в комплектацію мають входити: навігаційний пристрій «Маяк», дві камери GoPro, пристрій захвату відео, комплект аналогового зв’язку з камерою, чотири акумулятори та допоміжне обладнання (штатив, запчастини тощо).

Тобто, загалом, військові отримають 35 комплектів «Чаклунів» із сотнею безпілотників. Термін поставки по обох закупівлях — до 20 грудня 2023 року.

Нагадаємо, що до впорядкування системи витрат на армію з міського бюджету вінницьких депутатів та чиновників спонукали пікети небайдужих громадян під гаслом "Наші податки на ЗСУ!". На вимогу містян-платників податків бюджетні кошти перенаправляються з другорядних на сьогодні статей ремонту та реконструкції вулиць і будинків на підтримку українських захисників.

Громадські активісти нагадують вінничанам, що лише спільними зусиллями можемо контролювати витрати з міського бюджету і справедливо його розподіляти, виходячи з того, що у нас війна, і армії бракує зброї та боєприпасів.