У Вищій Раді Юстиції кілька років тому проводили своє розслідування. В результаті суддя Вінницького міського суду подав заяву про відставку у липні 2023-го. Розглядати справу мали ще 10 серпня. Однак комісія рішення розглянула тільки 31 жовтня.

На посаді судді Вінницького міського суду Вінницької області Ігор Вишар працює з 16 жовтня 2012 року. До цього, у 2001-му його призначили головою Ленінського районного суду міста Вінниці, переобирався на ще один строк, а невдовзі отримав цю посаду безстроково. Після скасування райсудів у Вінниці Вишар став звичайним суддею Вінницького міського суду.

Свого часу названий суддя неабияк зацікавив вінницьких активістів. Про причину інтересу йдеться у виданні PROSUD (стаття від 24 липня 2017 року). Там, зокрема, зазначається:

У 2011 році стосовно судді Ігора Вишара проводилося розслідування у Вищій Раді Юстиції за звинуваченням у порушенні присяги. Це стосувалося порушення суддею норм чинного законодавства під час розгляду цивільних справ про земельні ділянки.

У 2014 році активісти підписали звернення до президента та висунули ряд вимог, однією з яких було «позбавити займаних посад, провести розслідування та покарати таких одіозних постатей Вінниччини, які заплямували свою репутацію «брудними» справами». В списку називали суддю Вінницького міського суду Ігоря Вишара.

Зацікавила тоді активістів і нерухомість названого судді та обох його доньок. Йдеться про збудований на ділянці рекреаційного призначення приватний будинок. Та інше дороговартісне майно служителя Феміди.

Як відомо, у цьому році також подав у відставку суддя Вінницького міського суду Юрій Ковбаса. Він відомий за своїми упередженими рішеннями у справах Андрія Сарвіри «Санчеса», Юрія Хорта, Оксани Царевич та Антона Шевцова.

Юрій Ковбаса

Також у жовтні Вища рада правосуддя звільнила ще одного вінницького суддю — Сергія  Клапоущака.

— Суддя Клапоущак звільнився після того, як 18 вересня 2023 р. Вища кваліфікаційна комісія суддів України, розглядаючи повідомлення щодо інформації, яка може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) тверджень та відомостей, указаних суддями у декларації доброчесності та декларації родинних зав’язків, визнала підтвердженою інформацію про недостовірність тверджень, указаних суддею у декларації доброчесності судді за 2016 р. та звернулась до Вищої ради правосуддя стосовно притягнення судді до дисциплінарної відповідальності в порядку, передбаченому ст. 107 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», — йдеться в інформації з відкритих джерел.

Клапоущак Сергій