Таке рішення ухвалили члени ради «Ордена святого Пантелеймона», до складу якої входять відомі лікарі, вчені, священнослужителі, діячі культури, освітяни, громадські діячі та політики, – повідомляє сайт «Медекспрес».

Конкурсний відбір проходив у кілька етапів. Спочатку регіональні експертні ради, отримавши від медичних колективів та громадських організацій подання, вибрали кращих представників свого регіону і запропонували їхні кандидатури Національній експертній комісії. Вона обрала 20 номінантів, а вже серед них було обрано п’ять переможців.

Професор Михайло Йолтухівський — переможець номінації «Міжнародне співробітництво у галузі охорони здоров’я», знаний в Україні і далеко за її межами нейрофізіолог. Відомий розробкою проблем центральної регуляції рухів завдяки послідовним збудженням нейронів головного мозку. Послідовник академіків, відомих фізіологів Пилипа Сєркова та Василя Мороза.

Наукові здобутки Михайла Йолтухівського знайшли широке застосування у клініках неврології, травматології й ортопедії України та інших країн світу. Ним опубліковано 270 наукових праць, має 10 винаходів. Він батько двох достойних синів-лікарів. Впродовж 13 років Михайло Йолтухівський завідує відділом міжнародних зв’язків ВНМУ імені М.І. Пирогова. Завдяки його старанням установлені взаємозв’язки більш як із 70 фірмами з 30 країн світу, які направляють студентів на навчання. Нині він провадить роботу по розвитку міжнародних зв’язків у Марокко.

Руслан Стащук є новатором у галузі ендоваскулярної хірургії. Він — начальник клініки планової та ендоваскулярної хірургії Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону. Особистим науковим дебютом Руслана Петровича була розробка рентгенендоваскулярного методу в діагностиці та лікуванні варикоцеле. З 15.04.2014 року по 24.05.2017 року у складі 59-го військового мобільного госпіталю етапно надавав і продовжує надавати у теперішній час кваліфіковану невідкладну оперативну допомогу у зоні АТО. Особисто виконав 286 спеціалізованих оперативних втручань щодо пластики та реконструкції судин, половина з яких були складними та потребували високого рівня професіоналізму. За час проведення конкурсу на відзнаку «Орден святого Пантелеймона» число прооперованих Русланом Петровичем важкопоранених бійців безпосередньо у зоні АТО сягнуло 400.