Ми вже писали про американського мільйонера українського походження, який після смерті заповів Залужному, Католицькому університету  та гурту, що виконує українські народні пісні, до мільйона та більше мільйона коштів.

Він вінничанин і закінчував саме 4-ту школу.

Вінничанин Григорій Степанець – відомий науковець у сфері фізичної хімії, а також – член команди всесвітньовідомої компанії Microsoft – помер торік і вразив весь світ своєю сердечністю та вірою в Україну. Далеко від дому він слідкував за війною, яку розгорнула росія, і вирішив зробити свій внесок у наближення Перемоги. Історію про мільйон доларів, який він заповів Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному, та чотири мільйони двом українським університетам певно чули всі”, – зазначив міський голова Сергій Моргунов під час її відкриття.

До цього на фасаді школи висіла меморіальна таблиця в пам’ять про російського вченого Менделєєва. Таку назву носила і ця школа. Але він ніякого відношення до неї не мав. А ось Григорій Степанець не лише закінчував її, але чим міг допомагав українським дисидентам і до останнього подиху свого життя був з Україною.

На знак вдячності за таку віддану позицію стосовно своєї Батьківщини і встановили на фасаді школи №4 пам’ятну дошку на честь  видатного учня та відданого українця Григорія Степанця. Саме тут у 1940-х роках він здобував свої перші знання та знайомився з наукою.

У січні 2023 року вперше зі статті  The New York Times стало відомо про такий патріотичний і меценатський вчинок земляка, який після розпаду СРСР емігрував до США.