В Офісі президента стверджують, що стратегія є, хоча труднощі теж нікуди не поділися.

Україна має чітку стратегію у війні з Росією та розуміє, як має виглядати кінець цього конфлікту. Про це заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

За його словами, попри всі труднощі поточного етапу війни, Україна має чітке бачення того, чого прагне. Зокрема стратегія перемоги у викладенні Подоляка виглядає наступним чином:

Збільшення запасів зброї для досягнення технологічної переваги на полі бою.

Значні тактичні поразки Росії.
Зрив російського оборонного замовлення.

Неконтрольоване повернення агресивних мобілізованих солдатів до Росії.

Крах фундаментальних міфів російської пропаганди.

Остаточне падіння впливу “путінської вертикалі” всередині Росії.
Самоізоляція Росії.

Внутрішні заворушення в Росії.
Заміна нинішніх російських еліт елітами перехідного періоду.

“У результаті всього цього Росія на певний період зосередиться на внутрішніх проблемах і почне займати те місце у світі, на яке вона справді заслуговує (місце неглобального гравця), значно зменшуючи підтримку глобальної нестабільності”, – зазначив Подоляк.

Хто автор заяви про глухий кут у війні?

Як відомо, на початку цього тижня авторитетне міжнародне видання Time опублікувало велику статтю із доволі похмурим баченням перспектив російсько-української війни. Серед іншого автор стверджував, що на фронті дві армії зайшли у глухий кут, і в оточенні Зеленського ніхто, окрім самого президента, не вірить у можливість перемоги.

Ця публікація спричинила хвилю обурливих реакцій в Україні та звинувачень на адресу автора у просуванні російських наративів.

Однак в середині тижня видання The Economist випустило велике інтерв’ю із головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним, в якому український полководець теж визнав, що війна зайшла в глухий кут. Він взяв на себе відповідальність за цю ситуацію. Поточний стан справ на фронті Залужний порівняв із Першою світовою війною, коли жодна зі сторін не могла істотно зрушити лінію фронту.