У Байдена закінчуються гроші, які були виділені раніше на оборонні потреби Україні.

Пентагон змушений зменшувати розміри пакетів військової допомоги Україні, оскільки раніше виділені гроші вичерпуються, а Конгрес досі не спромігся ухвалити нову багатомільярдну програму, запропоновану Білим домом. Про це заявила журналістам прес-секретарка Білого дому Карін Жан-П’єр, пише Reuters.

Коментуючи черговий пакет допомоги, вона зазначила, що США почали надсилати менші пакети військової допомоги Україні саме через глухий кут у Конгресі щодо подальшого фінансування оборонних потреб Києва.

За її словами, США мають намір підтримувати Україну якомога довше, поки в Конгресі триває обговорення нової програми допомоги.

Цими днями США оголосили про виділення Україні нового пакету військової допомоги загальною вартістю 425 мільйонів доларів. Однак лише 125 мільйонів з них є терміновою допомогою, а решта – це фінансування нових оборонних контрактів, за якими американська промисловість виготовить зброю для України колись потім.

Проблема із американською допомогою полягає в тому, що в Конгресі США не вистачає голосів для ухвалення нової програми оборонної підтримки України. Депутати-республіканці з числа так званих “трампістів” виступають категорично проти цього, а без їхніх голосів ухвалити програму неможливо.

Щоб обійти їхній спротив, Джо Байден запропонував об’єднати в один пакет програми допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню та провести це рішення через Конгрес у такому вигляді. Однак, пакети допомоги Україні буде зменшено через глухий кут в Конгресі, – Білий дім